Színeket a tányérra!

Nyáridőben a leggazdagabb a zöldségesstandok kínálata, így nem esik nehezünkre megfogadni a Semmelweis Egyetem orvosainak ajánlását: igyekezzünk a minél színesebb – narancssárga, piros, sötétzöld – gyümölcsök és zöldségek közül válogatni.

Család-otthon(he)2015. 07. 29. szerda2015. 07. 29.
Színeket a tányérra!

A sárgarépa, kaliforniai paprika, paradicsom, sütőtök, sárgabarack, sárga- és görögdinnye, valamint a paraj, sóska, brokkoli rendszeres fogyasztása – a bennük lévő béta-karotin tartalomnak köszönhetően – segíti a káros UV-sugarak kiszűrését, ezáltal csökkenti a napozás okozta kockázatokat, megvédheti bőrünket a leégéstől.

Kerüljön a kosarunkba máj, tojás és hal is: ezek az élelmiszerek a már fájdalmasan megpirult bőr gyógyulásához járulnak hozzá. Ám nem mindegy, mit készítünk belőlük: semmiképpen se nehéz, zsíros fogásokat, mert ezek a nagy melegben megterhelőek a szervezet számára. A dietetikusok azt javasolják, hogy kerüljön inkább grillezett, párolt, nyárson sült hal, baromfihús és zöldség az asztalra, sok-sok friss salátával körítve.

Fontos, hogy nyaraláskor se vacsorázzunk túl késői órában, s fogadjunk meg a tanácsot: kánikulában bánjunk csínján az alkohollal.

Ezek is érdekelhetnek