Várható volt: sajnos megalkották ezt az automatát is

Remélem, jól emlékszem, és a James Belushi főszereplésével készült akciófilm-sorozatban, a Kutyám, Jerry Lee valamelyik részében van az a jelenet, amikor a Belushi által megformált Dooley nyomozó és kutyája áthajt egy autómosón. Ráadásul mindezt egy nyitott Ford Mustangban teszik; mondhatom, a mosatás után jól néznek ki – mindhárman…

Család-otthonSzücs Gábor2015. 07. 23. csütörtök2015. 07. 23.
Várható volt: sajnos megalkották ezt az automatát is

(Bár nem tartozik szorosan a témánkhoz, de azért nem állom meg, hogy el ne áruljam: a főhős, az imádni való német juhász, vagyis igazi nevén Cotton, tényleg rendőrkutya volt Kansas Cityben. Pályafutása során több mint 24 letartóztatásból vette ki részét. Ez lett a végzete is: a kutyát 1991. november 18-án akció közben lőtték le, amint egy rendőr meggyilkolásával vádolt bűnözőt próbált elfogni. Így a sorozat további, 1999-ben és 2002-ben forgatott részeiben már nem ő, hanem két másik német juhász: Mac és King formálta meg a bűbájos négylábút. Egyébként a sorozat eredeti címe: K-9. Az elnevezés egy speciális, kutyákból álló fegyveres és mentőalakulatot jelöl. A K-9-es ebek bármilyen bevetésen részt vehetnek, ahol fontos a gyorsaság és a jó szaglás.)

Mindezt miért is mesélem? Mert egy gyaníthatóan elmeháborodott spanyol, bizonyos Eduardo Segura sajnos megalkotta a kutya- és macskamosó automatát. A Lavakan néven szabadalmaztatott gép zárt, vízhatlan fémdoboz, amelybe egy ajtón át teszik be a kutyust, majd gombnyomásra indul a masina. A kutyakozmetikus és a gazdi kívülről, egy nagy üvegablakon át nézheti a műveletet és bátorító pillantásokat küldhet a víz- és samponzuhatag alatt reszkető kedvencének. A program igazodik a kutya súlyához, az ötkilós ölebre kevesebb víz és sampon ömlik, mint egy 50 kilós, tekintélyes házőrzőre. A komputer ellenőrzi a víz hőmérsékletét, s gondoskodik friss levegőről is.

Segura szerint nem lehet baj, ő gondos szaktanácsok alapján konstruálta meg gépét, amely a mosás után meleg levegővel szárít. Még jó, hogy nem centrifugál… Immár számos országban működik ilyen berendezés; a franciaországi Lyonban például egy videokölcsönzőben állítottak fel egyet: amíg a gazdi egy jó filmet kikeres, a kutyáját is kimosathatja – lelkendezett a forgalmazó.

Ennél létezik emberségesebb – illetve ebségesebb – kutyamosó automata is: ebben a kutyus feje kint marad, csak a teste kerül a zárt dobozba. Ez tán egy kicsit jobb megoldás, hiszen nincs teljesen bezárva, beszélhet hozzá a gazdi, ráadásul nem megy a szemébe, fülébe, orrába a zuhogó víz. Igaz, ezek aztán így nem is tisztulnak meg…

Hogy az őrület nemcsak külföldön dívik, íme egy kaposvári hirdetés: „Önkiszolgáló kutyamosó, egyetlen darab az országban, újszerű állapotban eladó. Ára: 2 900 000 forint.

A Kutyapostás nem venné meg…

Ezek is érdekelhetnek