Kelet felé terjed a szexprojekt - már a cseheknél is elindult

Szexi szolgáltatás - Bár az egészségbiztosítás terhére még nem vehető igénybe, a cseh állam hallgatólagosan támogatja a „Kockázat nélküli boldogság” szervezet első pillantásra talán meghökkentőnek tűnő szolgáltatását, melynek keretében szexuális asszisztensek igyekeznek a fogyatékkal élőket testi örömökben részesíteni. Eddig öt nő és két férfi jelentkezett önkéntes segítőnek.

Család-otthonH. E.2015. 11. 17. kedd2015. 11. 17.
Kelet felé terjed a szexprojekt - már a cseheknél is elindult

Valamennyien tapasztaltak az efféle munkában, ami a szervezet vezetője szerint nem annyira szexuális, mint inkább egészségügyi és szociális szolgáltatás. A szexasszisztensi munkakör a prostituáltak számára is új lehetőséget nyit: néhányuknak lehetővé teszi, hogy maguk mögött hagyják az utcát, a korosabbak megtalálják a helyüket – érvelnek a kezdeményezés pártfogói.

Csehországban a prostitúció nem bűncselekmény, bár nem is számít legális bevételforrásnak. A belügyminisztérium jogásza szerint a szigorú szabályok közt végzett szexuális asszisztensi szolgáltatás törvényes, bár kikötik, hogy mindazoknak, akik igénybe veszik, saját maguknak kell megszervezniük a randevút. Senki nem közvetíthet, mert az már kerítésnek minősülne.

A csehek szexprojektje nem példa nélküli, hasonló működik már Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Dániában, Németországban és Hollandiában is.

A szexasszisztensek alapos válogatási procedúrát követően kapják meg a munkát, s noha a szakmai alapismeretekkel már nyilvánvalóan rendelkeznek, továbbképzésen esnek át. A tananyag része a törvények és a közegészségügyi előírások ismerete, az elsősegély, továbbá az idősek szexuális terhelésének veszélyei.

A szolgáltatást egyelőre nem túl sokan veszik igénybe, mivel viszonylag költséges: egyórányi légyott 1200 koronába (mintegy 18 ezer forintba) kerül a megrendelőnek.

Ezek is érdekelhetnek