Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Figyelmet érdemel az apró lenmag (képünkön balra) és a mostanában felkapott chia mag egészségvédő ereje. A lenmag egyes tanulmányok szerint csökkentheti bizonyos daganatok kockázatát, a plakkok lerakódását az érfalakra, a magas koleszterinszintet.
Jól hat a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjére, mint ahogyan az ízületekre is. Gazdag vitaminokban, magas az ómega 3 esszenciális zsírsavtartalma, antioxidáns, két evőkanálnyi 100 kalóriát tartalmaz. Darálva érdemes fogyasztani. Keverhetjük müzlibe, péksüteménybe. Kapható őrleményként is, amivel kiválthatjuk a liszt egy részét, ha egészséges és nem hizlaló pogácsát akarunk sütni.
A kevésbé ismert chia (ejtsd: csia) mag dél-amerikai, a mentával rokonítható növény termése. Külsejében a mákra emlékeztet, viszont állaga egészen más: ha folyadék éri, zselés, kocsonyás állagúvá válik. Jól eltelíti a gyomrot, a fogyókúrázók ezért kedvelik. Szintén magas ómega 3-, rost- és fehérjetartalma. Lassítja a szénhidrátok felszívódását, egyenletes szinten tartja a vércukrot. Legnépszerűbb formája a puding: egy pohár növényi tejbe tegyünk két evőkanálnyi magot (ami 140 kalóriát tartalmaz), majd várjunk egy órát, hogy zselésedjen. Kakaóporral és nyírfacukorral ízesítve egészséges édesség. Fogyaszthatjuk müzlibe téve, salátákra szórva. Semleges íze okán keverhetjük joghurtba, kefirbe. Száraz, hűvös helyen hosszú ideig eltartható.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu