'Több emberség volt benned, mint ezekben a barbárokban...'

Az utolsó kép róla, hogy golyóálló mellénybe öltözött felvezetőjével elindul a Saint-Denisben körbezárt ház, a párizsi gyilkos terroristák rejtekhelye felé. Néhány perccel később a kommandósok előtt beront a lakásba, ahol egy nő, kezében egy AK–47-es géppisztollyal fogadja. A rendőrök fedezékből kiabálnak, hogy tartsa a kezét a magasba, de egy pillanattal később az asszony megnyomja az övére erősített bomba kioldóját. Diesel, a hős rendőrkutya abban a pillanatban meghalt.

Család-otthonSzücs Gábor2015. 12. 03. csütörtök2015. 12. 03.
'Több emberség volt benned, mint ezekben a barbárokban...'

A nő szétszakított teste kiröpült az utcára. Őrületes tűzharc kezdődött, vagy ötezer lövéssel a terrorelhárítók szabályosan lebontották a házat. A halottak között volt a legkeresettebb terrorista, a 27 éves Abdelhamid Abaaoud, az ő unokatestvére volt a magát is felrobbantó nő. További öt embert megbilincselve elvittek. Most már tudjuk: ez a csoport volt a negyedik egység, az ő feladatuk lett volna vagy a Charles de Gaulle repülőtér, vagy a Quatre Temps bevásárlóközpont, vagy pedig a város üzleti negyede, a Le Défense felrobbantása.

Nemcsak a kommandósok, vagyis a RAID, a francia elit egység tagjai, hanem az egész francia nép gyászolja a hétéves belga juhászkutyát, Dieselt. A nehezen elérzékenyülő terrorelhárítók azt mondják, ez most éppúgy fáj, mint amikor egy társukat veszítik el. A részvét hozzászólások ezreit generálta a világhálón. Azért haltál meg, írták többen, hogy megvédd a francia trikolórt, megvédd a szabadságunkat.

Mások csak annyit írtak, hogy több emberség volt benned, mint ezekben a barbárokban. Voltak, akik saját kutyáik fotóival emlékeztek Dieselre: az egyik képen egy Dieselhez hasonló juhászkutya áll a két hátsó lábán, szájában egy francia zászlóval. És végül a legtöbben azt üzenték, hogy „Je Suis Chien”, magyarul: Kutya vagyok. Ami egyértelműen utal az európai kiállásra, ami a Charlie Hebdo szatirikus lap munkatársainak legyilkolása után mindenütt látható volt: Je Suis Charlie. Vagyis én, illetve hát mindannyian Charlie-k vagyunk…

Diesel életének hét éve alatt számos szolgálati kitüntetés birtokosa lett. Elsősorban robbanóanyagok keresésére képezték ki. Ő és társai páratlan szaglásuknak köszönhetően döntő szerepet játszanak a terroristák elleni harcban, a háborús övezetekben.

Az orosz belügyminisztérium osztozni kíván a francia rendőrség gyászában, ezért a napokban egy kölyökkutyát küldött Franciaországnak. Ő Dobrinya; nevét a legendás orosz hősről kapta, aki eredetileg a kijevi nagyherceg, Vlagyimir nevelője volt, később pedig orosz népmesei alak lett belőle, mint az erő, a bátorság és az önzetlenség szimbóluma. Kedves Dobrinya, mostantól te is elmondhatod: Je Suis Chien…

Ezek is érdekelhetnek