Borzasztó a magyarországi adat - Élen az önpusztításban

Kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság az alkohol, hangoztatják, legfőképp a szeszek kedvelői. Nos, e tételre alaposan rácáfol a rotterdami Erasmus Egyetem kutatása, mely kimutatta: 17 megvizsgált európai ország közül Magyarországon halnak meg a legtöbben alkoholhoz köthető betegségek miatt. Nem kérdés, esetünkben valószínűleg a mértékkel lehet a probléma…

Család-otthon(h. e.)2015. 12. 17. csütörtök2015. 12. 17.
Borzasztó a magyarországi adat - Élen az önpusztításban

A kutatók 1980-tól keresték az összefüggéseket a halálozások és az alkoholfogyasztók társadalmi és gazdasági helyzete között, s arra jutottak, hogy bár sok országban a magasabb státusszal és jövedelemmel rendelkezők többet és gyakrabban isznak, mégis a kevésbé képzett és a szerényebb körülmények között élők halnak meg többen az alkohol miatt. Az okokat keresve úgy találták, hogy a szegényebbek körében gyakoribbak a veszélyes alkoholfogyasztási szokások, például, hogy valaki az öntudatlanságig leissza magát, gyakran silány minőségű szeszeket fogyasztva.  

Ez lehet az oka annak is, hogy körükben gyakrabban alakulnak ki súlyos, krónikus betegségek, például májkárosodás, szív- és érrendszeri problémák, valamint a rák különböző típusai. Magyarországon évente körülbelül kétezren halnak meg a mértéktelen szeszfogyasztás számlájára írható daganatos betegségekben.  

Ami különösen aggasztó, hogy egyre több tizenéves fogyaszt rendszeresen alkoholos italokat. 

Az ivászatnak számos veszélyes formája terjed köztük, ilyen többek között a versenyivás, melynek lényege, hogy minél rövidebb idő alatt minél több italt hajtsanak le. Az eredmény nem kétséges....  

A kamaszkorban kialakuló káros szenvedélyektől nehéz szabadulni, s ezek gyakran egy életen át elkísérik az embert, komolyan befolyásolva az életminőséget, az egészséget. Úgy tűnik, hogy a tiltás, az alkoholos italok árusításának szigorítása nem vezet eredményre, inkább a felvilágosítás és az oktatás eszközeivel kellene hatékonyabban élni. A tét nem kevés: a jövő társadalmának az egészsége.

Ezek is érdekelhetnek