Sértegetni merte a felséges kutyust? 37 évet ülhet ezért

Új év – új remények, gondoljuk ilyenkor, hogy aztán belássuk, minden megy tovább a maga megszokott útján… Tulajdonképpen örülnünk kellene, hogy január elsejétől már tilos, illetve csak bizonyos ideig és meghatározott hosszúságú láncon lehet csak tartani kutyát, de ahogy erről már írtunk, rengeteg bajt is okozhat az új jogszabály.

Család-otthonSzücs Gábor2016. 01. 20. szerda2016. 01. 20.
Sértegetni merte a felséges kutyust? 37 évet ülhet ezért

Sokan, sokféle okból tartanak megkötve kutyát – mert azt hiszik, ez így helyes, mert féltik a baromfit, a zöldségeskertet, mert nincs kerítésük, mert a tanyát és az állatokat őrzik a nagytestű pásztorkutyák éjjel, amikor elengedik, de nappalra meg kell kötni őket, és így tovább. A legfőbb probléma szerintem az, és ezt a megkötősök sem mérik fel, hogy az örök életére láncra ítélt kutya az évek során agresszívvá válik, s ha kiszabadul, azonnal támad. (A kutyatámadások zömét ilyen „elszabadult hajóágyúk” okozzák…)

És folytatódnak a kínzások, a kutyagyilkolások is. Komolyan mondom, olyan beteg állatembert, mint az az ifjú titán, aki egy kölyökkutya fejét baseballütővel verte szét, nemhogy nem láttam, de elképzelni sem tudtam. Márpedig létezik: ő a deteki alpolgármester asszony tinédzserkorú fiacskája, a 18 éves K. István.

S ami még elképesztőbb: mindezt egy videofelvételen meg is örökítették; csak gratulálni tudok a kamerát kezelő, gondolom, hasonló korú és érzelmű társa, a 20 éves H. Patrik szüleinek is. A rovat olvasóinak eszébe se jusson megnézni a filmet, rosszul lesznek, ahogy a Kutyapostás is rosszul lett. Az ifjú emberállat kezében az ütőt lóbálva közli: „Kinyírlak”, hogy aztán akkurátusan hozzá is lásson a kinyíráshoz. A hatalmas dorong újra és újra lesújt a vergődő kiskutya fejére, majd, hogy jobban is lássuk a rettenetet, egy kicsit a kamera felé is fordítja a haldokló szőrcsomó fejét. Már most tízezrek követelik, hogy a bíróság hozzon végre olyan ítéletet, aminek súlyos üzenete lesz minden állatkínzó számára.

Hogy nem teljesen védtelen minden négylábú, arra azért akadnak megnyugtató példák is, kétségtelen: európai ember számára szokatlan módon.

Történt, hogy Thaiföld királya, Bhumibol Adulyadej 1998-ban befogadott egy kóbor lánykutyát, akit Thong Daengnek, magyarul Réznek nevezett el. Az eb ettől kezdve Thaiföld egyik leghíresebb celebje, maga a király írt róla könyvet, a négylábú a királyi család tagja lett, akit éppúgy véd a törvény, mint a királyt magát. Ezt hagyta figyelmen kívül egy 27 éves gyári munkás, bizonyos Thanakorn Siripaiboon, aki „pontosan nem részletezett sértéssel” illette egy internetes bejegyzésben a királyi kutyát. A hírek szerint akár 37 év börtönre is ítélhetik a felségsértésért. Most nem tudni, mi lesz, ugyanis időközben, december 26-án Thong Daeng elhunyt.

Jó, Thaiföld messze van, és még ott sem tartozik minden kutyához egy király…

Ezek is érdekelhetnek