Követnek a betegúton

Belátható időn belül egy központi informatikai rendszerben tárolják majd minden magyar állampolgár egészségügyi adatait. Leleteink, vizsgálati eredményeink, kórházi zárójelentéseink, felírt receptjeink mind elérhetők és visszakereshetőek lesznek az interneten.

Család-otthonK. G.2016. 02. 03. szerda2016. 02. 03.
Követnek a betegúton

A betegellátó rendszeren belüli betegéletút, az egészségügyi adatáramlás rendszerének kifejlesztője és majdani üzemeltetője, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szerint mindez megkönnyíti az orvosok és pácienseik dolgát.

A központi rendszerben tárolt információkhoz való hozzáférést szigorúan szabályozzák. Saját adatait ügyfélkapus regisztrációt követően bárki megnézheti, de rajta kívül csak az arra jogosult orvosok és egészségügyi szakdolgozók érik el az információkat.

A rendszer nem ró pluszterheket az egészségügyi dolgozókra, hiszen az adatokat eddig is számítógépre vitték. De míg korábban ez csak a saját intézményük belső hálózatán volt elérhető, az új rendszer által egy orvos a betegének más ellátóhelyeken tárolt információihoz is hozzájuthat. Ezzel jelentősen egyszerűbbé válik a dolga: nem kell a papíralapú leletek között kotorásznia, sem mérgelődnie, ha a betege otthon felejtette a leletét. Az sem jelent gondot, ha az orvos nem a rendelőjében tartózkodik, mert a rendszer okostelefonon és tableten is elérhető lesz. Így például a házhoz hívott ügyeletes orvos vagy a mentőorvos is minden szükséges információhoz hozzájuthat, s a beteg előéletének ismeretében sokkal pontosabb diagnózist állíthat fel, személyre szabottabb kezelést írhat elő. Mindez nem a távoli jövő, mivel a rendszer már idén elérhető a próbaüzemre kiválasztott 6-8 kórházban. A tesztidőszak után fokozatosan terjesztik ki a működést, és 2017 közepére várhatóan már minden egészségügyi intézménynek, szolgáltatónak használnia kell.

A személyes adatok védelme, az úgynevezett digitális önrendelkezés érdekében az ügyfélkapus belépés után bárki rendelkezhet a saját adataihoz való hozzáférésről. Meghatározhatja, hogy a róla tárolt egészségügyi információkhoz csak egyes orvosok és kórházi osztályok juthassanak hozzá, vagy akár mindent letilthat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek