Mosó Masa mindörökké

Vannak mesék, amelyek nem mennek ki a divatból. Mosó Masa mosodája vagy a Pöttyös Panni könyvek halhatatlansága az írók mellett a kiváló grafikusnak, F. Györffy Annának (1915–2006) is köszönhető. Centenáriumi kiállításának a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum adott helyet.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 02. 11. csütörtök2016. 02. 11.
Mosó Masa mindörökké

Szerény, ám fontos tárlat, mert bepillantást enged egy ragyogó szépségű és tehetségű nő világába. Kolozsvár mellett, Szucságon született, már gyerekkorában kitűnt rajztehetségével, melyet egyrészt néprajztudós édesapjától, másrészt kivételes kézügyességű édesanyjától örökölte. Édesapja ösztönzésére kezdte tanulmányozni a paraszti viseletet és díszítőművészetet. Később a Székesfővárosi Iparrajziskola ruhatervező szakosztályán tanult, húszévesen már felvették tervezőnek a Goldberger textilgyárba. 1945-ig a gyárban dolgozott, utána szabadúszó iparművészként selymet festett, csempét tervezett – egyebek mellett.

F. Györffy Anna művészetével egyenrangú társává vált a szerzőknek, hiszen aki olvasta a Szepes Mária által írt Pöttyös Panni-történeteket, az sosem felejti el az elragadóan kedves rajzokat. Mitől lehetett ennyire szeretni a rajzait? Mert a gyerekeknek szóltak, minden szélsőségtől mentesen, letisztult és kifinomult formában.

A munkái az adott kornak is hű lenyomatai, melyben helyet kapott a magyar népi hagyomány és formakincs is. A Mosó Masa mosodáján kisiskolások tízezrei gyakorolták az olvasást, napjainkig csaknem 40 kiadást ért meg. Megbízást kapott a legszebb Grimm-mesék diafilmjeinek elkészítésére is. Nagyszerű stílusérzékkel rajzolta meg a korabeli biedermeier vagy empire háttereket, a főhősök – Hófehérke, Csipkerózsika – szépsége ma is elvarázsolja a gyerekeket. Mivel a szülők gondosan megőrizték a diafilmeket, ma is nagy rajongótábora van a műfajnak, mint ahogy a Pöttyös Panni-könyvek is anyáról lányra hagyományozódnak mind a mai napig. A művész gyerekkönyv-illusztrációiból és divatrajzaiból nyílt kiállítást 2016. április 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek