Néha jobb tej nélkül - Tejallergia és tejcukor-érzékenység: nem ugyanaz!

Fertőzéses, megfázásos időszakban olykor elkerülhetetlen, hogy antibiotikumot szedjen a beteg. Ilyenkor azoknak is jobb mellőzni a tejfogyasztást, akiket nem érint a laktóz-intolerancia, vagy más néven tejcukor-érzékenység. Ezt az állapotot fontos elkülöníteni a tejallergiától, amely a tejfehérje fogyasztásának következtében fellépő allergiás reakció, és első tünetei többnyire gyermekkorban jelentkeznek.

Család-otthonPalágyi Edit2016. 02. 22. hétfő2016. 02. 22.

Kép: gyógyszer pirula alkohol bor mellékhatás orvosság kábítószer 2010 02 21 Fotó: Kállai Márton

Néha jobb tej nélkül - Tejallergia és tejcukor-érzékenység: nem ugyanaz!
gyógyszer pirula alkohol bor mellékhatás orvosság kábítószer 2010 02 21 Fotó: Kállai Márton

„A két betegség kezelése is különböző: tejallergia esetén a betegnek minden tejtartalmú ételt ki kell iktatnia az étrendjéből. Laktózintolerancia esetén azonban a laktózmentes termékek, például tej, túró és sajt is fogyasztható” – figyelmeztet dr. Polgár Marianne gasztroenterológus.

Másodlagos vagy szerzett laktózhiányt szinte mindenki tapasztal élete során, ilyen például az antibiotikum-szedés vagy fertőzéses gyomor- és bélrendszeri betegség után. Ez nem tart örökké, a tejcukoremésztő képesség általában egy héttel az alapbetegség gyógyulása után tér vissza. A normál bélflóra visszaépülését támogatva érdemes probiotikum készítményeket is szedni.

Ezek is érdekelhetnek