Nekem kongattak - Munkatársunk kipróbálta a keleti hangmasszázst

FEKÜDNÖM KELL – ebben férfi mindig erős. Arra figyelek, hogy ne figyeljek semmire. Nincs idegesség, stressz, gyakori ébredés, nehezen visszaalvás, otthoni s munkahelyi zűr. Semmi sincs. Csak az ágy, melyen lábam felpolcolva, s hogy elférjek, hason fekszem.

Család-otthonGuba Zoltán2016. 02. 02. kedd2016. 02. 02.

Kép: Tibeti hangtálak hangterápia 2016.01.20 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Nekem kongattak - Munkatársunk kipróbálta a keleti hangmasszázst
Tibeti hangtálak hangterápia 2016.01.20 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Ki ne felejtsem, sok fémtál van még körülöttem, amiket időnként megütögetnek. Ütés után hoszszan búgnak, míg majdnem elhalkulnak. Újabb ütés következik, lehet, más tálon, s búgás más frekvencián.

Ezer évig tartott, míg Indiában, Nepálban s Tibetben kikísérletezték, hogyan rezegjenek s búgjanak a tálak úgy, hogy a hangok ne csak megrezegtessék a bensőnket, de nyugtassanak, bogozzák ki idegrendszerünket. Belső energiánkat felszabadítva öngyógyítsanak.

Jó feküdni, s jó várni, hogy jöjjön a csoda, vagy a nagy semmi. Már az sem zavar, hogy fotós kollégám csilingelő fejtálnak tolat, minek zengetése csak később következne, s ha lehetséges, az agyamra hatna. Az sem zavar, hogy hallom, a távolban a mobiltelefonom kitartóan csönget.

Fekszem. A hívás ráér 45 percet, míg a „hangban zuhanyozom, s lelkem masszírozzák”. Dr. Gombkötő Andrea megkér, véletlenül se írjam azt, hogy kezelnek. Ő ugyan jogász, de sok időt fordított a hangmasszázs kitanulására. Mondta, a tanfolyamon akadt, aki a tálak hangjaira percekig sírt vagy nevetőgörcsöt kapott. Fékek szabadultak el majd' mindenkiben.

Egy Peter Hess nevű ember, ki mérnöknek, fizikusnak, és ki tudja, még minek tanult, sokat időzött Keleten ezt tanulmányozva, míg 1984-re kifejlesztette módszerét. Németországban a prevenció, a diagnosztizálás, a gyógyítás és az utókezelés során használják, baleseti sérültek, mozgáskorlátozottak, ízületi betegségben szenvedők, éber kómában lévők segítése érdekében. Hátrányos helyzetű gyermekek tanításánál, wellnessben, kozmetikai kezeléseknél, szülések megkönnyítésére is alkalmas, valamint a haldoklók „elkísérésére”.

De leggyakrabban a drogról leszokni készülő fiatalokat „zuhanyoztatják” hangokkal.

Nálunk a hangterápiát nem tiltják, nem is nagyon támogatják – tűrik. Tanfolyamok indultak, úgy kétezren végeztek is. Egy hangtál minden házba elkélne, mondják. Ártani nem lehet vele.

Én nehéz eset lehetek, mert segítség is érkezik, Németh Dalma személyében. Ő, hogy csak a legfontosabbakat említsem: közgazdász, közös képviselő és gyógymasszőr. A mozgásszervi panaszokkal hozzá fordulókból oldotta a fájdalmat. Megszólaltatta a hangtálakat a vakok intézetében. S a süket, vak fiút, ki a tálak búgására a hang irányába fordult, a külvilág érzetével örvendeztette meg.

E fémtálakkal segít önmaguk újrahangolásában a mindennapi és magánéleti görcsökből kiutat keresőknek, tudom meg.

Mire a legbüszkébb? Talán a társára, ki mérnök, s az ilyes tudományoknak abszolút ellenáll. Most már, ha rossz napja van, hangtálakat kondít, mert megnyugtatja. S büszke arra is, náluk családi ünnep vitával még sosem végződött. Mikor érzi, már vibrál a feszültség, titokban tálakat kondít, s az arcok kisimulnak.

Hát ők masszírozzák most a lelkemet. Hátamra pokrócot terítenek, a hangzuhanyozás alatt a testhőmérsékletem fél fokkal csökken – kezelőmé nagyjából ennyivel emelkedik, hozom a férfiúi átlagot. Bár hangosan horkolva nem alszom el, de a kívánt alfa vagy théta tudatállapotba sem kerülök.

Hallom, megint csöng a telefonom. De vállat rántok, kit érdekel? Nyugodt vagyok, vagy majdnem az.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek