Tintanyalók a könyvek birodalmában

A BRÓDY SÁNDOR Könyvtár kapta az idei minőségi díjat, mely országos elismerés. Az egri könyvtárosok nem várják ölbe tett kézzel az olvasókat: kitelepülnek a strandra, a játszótérhez, megnyitották az első plázakönyvtárat. A könyvek éjszakáján „ott alvós” programra invitálják a diákokat.

Család-otthonPalágyi Edit2016. 02. 17. szerda2016. 02. 17.

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Tintanyalók a könyvek birodalmában Fotó: Gal Gabor +36303330726

Ki mondta, hogy a könyvtár egy unalmas, porszagú hely, ahol könyvmolyok szundikálnak? Az egri Bródy Sándor Könyvtár igazgatónője, Tőzsér Istvánné Géczi Andrea magabiztosan cáfolhatja az előítéleteket. Ők már évekkel ezelőtt szélesre tárták az intézmény kapuját, számos újdonsággal rukkoltak elő, így például Egerben nyílt meg az ország első plázakönyvtára. Bizonyára ezt a rugalmasságot és kezdeményezőkészséget is honorálták a Könyvtári Minőségi Díjjal.

– Az ma már kevés, hogy csak kölcsönözni járjanak be az olvasók. Számos rendezvényt szervezünk, melyek az irodalomhoz és az ismeretszerzéshez kapcsolódnak. Azt szeretnénk, hogy trendi dolog legyen könyvtárba járni a fiataloknak is. Így nagyobb az esély, hogy olvasó emberré váljanak – mondja az igazgatónő. Maga is dinamikus személyiség: többször átúszta a Balatont, nagy szerelme az opera, s emellett családanyaként is helytáll.

A gyerekek még azelőtt megismerhetik itt a könyvek világát, hogy olvasni tudnának. Az anyákat és a kicsiket a Ciróka mondókázó foglalkozásokra várják, a nagyobbak pedig már részt vehetnek a mesekörökön a szüleik, nagyszüleik társaságában. A felnőttrészlegben nemrég berendeztek egy Tinikuckót, ahová a tizenéveseket igyekeznek becsalogatni, és számukra „beavató” olvasnivalót is kikészítenek. A könyvek éjszakáján a felsős diákok hozhatják a hálózsákjukat, és a polcok közt alhatnak az izgalmas programok után. Nyaranta egy-egy könyvtáros triciklire ül, és kikerekezik az Érsekkertbe, a város legnagyobb parkjába, így az ottani játszótéren, a fák alatt is lapozgathatnak a családok. A strandon pedig elég felkelni a napozóágyról, és máris hozzájuthatunk egy krimihez vagy egy habkönnyű regényhez. Azt is értékelték a díj odaítélésekor, hogy Heves megye kistelepüléseinek könyvtárait is ellátják programmal: gyerekcsoportoknak szánt foglalkozásaikra például a tintanyalókat és a szörnyvadászokat várták… A számítógépes kurzusokra pedig szinte tódulnak az idősek, a kezdő tanfolyamon megtanulnak szörfözni a neten. Sokan már vevők a haladó tanfolyamra is, ahol a digitális képeiket szerkeszthetik, vagy beszkennelhetik a család régi, megsárgult papírképeit. Újabban a nagymama korúak is egyre rugalmasabbak, többen használnak már tabletet, így számukra külön kurzust szerveznek.

– A könyvtár átalakulóban van. Ma már egyre többen töltik le az e-könyveket. Németországban például már e-köteteket is lehet kölcsönözni: ez annyit tesz, hogy a dokumentum mondjuk egy hónapig megtalálható az olvasó számítógépén, majd a könyvtár „visszaveszi” azt. Ez annyival kényelmesebb, hogy nem kell a könyveket visszavinni – magyarázza. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a jövőben nem lesz érdemes betérni a könyvek birodalmába. Dobó városában amúgy sincs miért szégyenkezni: minden negyedik egri beiratkozott tagnak számít, leginkább a nők a lelkes kölcsönzők. A könyvtárosok arra törekszenek, hogy megmutassák: ez egy barátságos, érdekes hely, ahol kortárs írókkal és más nagyszerű emberekkel találkozhatunk. Ahol érték a tudás és a műveltség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek