A modern kutyanevelés a pozitív megerősítésről szól, és arról, hogy a kutya és az ember együttműködik...

A Kutyaposta olvasói többször találkozhattak már a csodálatos kutyadoki: Cesar Millan nevével. Írtam módszereiről – nem kifejezetten dicsérőleg –, és a legutóbbi budapesti show műsoráról is tudósítottam. Most ismét vele foglalkozik a világsajtó, mert új sorozatának egyik epizódjában egy sertést használt fel egy agresszív kutya betanítására. Ám a francia bulldog terrier úgy megharapta a disznó fülét, hogy az vérzett. Nem kell több az amerikai tévénézőknek: ha nem is Cesar Millan fejét, de a sorozat betiltását követelik.

Család-otthonSzücs Gábor2016. 04. 05. kedd2016. 04. 05.
A modern kutyanevelés a pozitív megerősítésről szól, és arról, hogy a kutya és az ember együttműködik...

Ami persze egy kövér marhaság, hiszen aki kutyákkal foglalkozik, az tudja, olykor még a legtapasztaltabb ember – vagy/és kutyája – is követ el hibát. A disznónak egyébként azonnal bekötözték a fülét, s az élet, no és a sorozat ment tovább.

A bírálók egyike, e jelenet ürügyén, azonban érzékenyebb pontján írt kritikát Cesar Millanról. Következzék hát egy Rastafan nevű internetes hozzászóló néhány, elismerést érdemlő gondolata.

„Cesar gyakorlatilag mindent arra a tételre vezet le, hogy ’legyél te a falkavezér’, minden problémát úgy akar megoldani, hogy megtanítja a kutyának, hol a helye a falkában, és főleg megtanítja a gazdáknak, hogy ők a falka vezetői. Ezt a megközelítést a modern kutyanevelésben évtizedek óta elvetik. A hierarchia erőltetése nettó baromság. Cesar ennek ellenére ezt a ’behódolsz az akaratomnak’ módszert erőlteti. Nem meglepő, hogy rengetegen támogatják, hiszen a tekintélyelvű gyereknevelést is sokan hasznosnak tartják.
Ha megfigyelik, Cesar mindig valamilyen határozott viselkedést vár el a kutyáktól, legtöbbször azt, hogy valamit ne csináljon. Hogy ezt elérje, az erőfitogtatás módszeréhez folyamodik.
Például beengedi a kutyát egy nagyobb falkába, pórázon és erőszakkal odavezeti valahová, megböki, megrúgja (igaz, nem durván). De, hogy közben mit érez a kutya, az Cesart nem érdekli. Csak el akarja érni, hogy valami ne történjen meg.
Ezt nevezi nevelésnek. Elérhetem egy kutyánál, hogy (egy ideig) ne támadjon malacra, ha fél tőlem. Ezek a módszerek egy darabig működnek, az eredmények azonban nem feltétlenül jelentik azt, hogy ez a módszer jó.
A modern kutyanevelés a pozitív megerősítésről szól, és arról, hogy ez a két, egymással fantasztikusan hatékony kommunikációra képes faj együttműködik. A kutya NEM akar uralkodni rajtunk. Ha feszegeti a határokat, azt azért teszi, mert néha jó szófogadatlannak lenni (hát nem?). És ha agresszív vagy stresszre utaló viselkedést mutat, a mi felelősségünk, hogy megszüntessük a kiváltó okot ahelyett, hogy fenyítéssel rávennénk a kutyát arra, csöndben és passzívan stresszeljen tovább. Ez a módszer persze kevésbé látványos, mint Cesar bűvészkedése…”

Így igaz!

Ezek is érdekelhetnek