Ha késik a gyermekáldás

Gyakran a petevezető elzáródása gátolja a teherbe esést – hívja fel a figyelmet dr. Lőrincz Ildikó, a budapesti Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. Az elzáródás miatt a petesejt képtelen eljutni a méhbe. Ennek lehet következménye a méhen kívüli terhesség vagy a meddőség, hiszen így a magzatnak esélye sincs a fejlődésre. A problémát – melynek okai lehetnek a méhen belüli fogamzásgátlók okozta apró sérülések, a nehéz szülés, a nemi úton terjedő betegségek, illetve a kismedencei gyulladás – vizsgálattal lehet kimutatni. Ezt a szakorvos végzi, és sokszor nem fájdalommentes: az összenövéseket röntgenvizsgálattal ellenőrzik, katéterrel folyadékot juttatnak a petevezetőbe.

Család-otthonPalágyi Edit2016. 05. 03. kedd2016. 05. 03.
Ha késik a gyermekáldás

Az ultrahangos módszernél kontrasztanyagot használnak, ez az eljárás fájdalommentes és a röntgen sugárterhelésével sem kell számolni. Lehetőség van laparoszkópiás vizsgálatra is: altatásban, egy kis vágáson keresztül műszerrel ellenőrzik az átjárhatóságot. Kétoldali elzáródás esetén csak a mesterséges megtermékenyítés hozhatja meg a gyermekáldást.

A policisztás ovárium szindróma, azaz a PCOS is gyakran a gyermektelenség okai közt szerepel. Ez hormonális betegség, melynél a férfias hormonok kerülnek túlsúlyba – gyakran jár együtt az inzulinrezisztenciával. Vérvizsgálattal, hasi, illetve hüvelyi ultrahanggal állapítják meg, a kezelésébe a nőgyógyász mellett az endokrinológus szakember is bekapcsolódik.

A férfiak meddősége ma is tabunak számít, holott egyre többször gátolja a családalapítást. Dr. Ősapay György professzor szerint minden ötödik férfit fenyeget e gond, s mivel egyre több a megtermékenyítésre alkalmatlan férfi, ez 20 év múlva kifejezetten aggasztóvá válik. Egyes nőgyógyászok szerint a meddő párok 60 százalékánál a férfiak csökkenő spermiumszámában kereshető a gyermektelenség oka.

A terméketlenség ellen lehet tenni a stressz csökkentésével, az edzési és öltözködési szokások megváltoztatásával, a vitaminok és nyomelemek hiányának pótlásával. A gondok orvoslásával a párkapcsolat is kiegyensúlyozottabbá válhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek