Kitörölhetetlen emlék

Hálás vagyok, hogy nem az online közösségi oldalak világában nőttem fel, ezért a szüleimnek esélye sem volt telepakolni az internetet kínos (szerintük cuki) gyerekkori fotóimmal. Nem így a mai generáció: ők tíz-tizenöt év múlva már nem tudják elrejteni fiatalkori fotóikat, hiszen ami egyszer a netre felkerült, az örökre ott is marad.

Család-otthonHardi Judit2016. 05. 26. csütörtök2016. 05. 26.
Kitörölhetetlen emlék

Franciaországban radikális döntés született: a gyerek idővel be is perelheti a szüleit, akik akár egy év börtönt vagy tetemes pénzbírságot is kaphatnak az internetre feltöltött fotók miatt. Mindezt a képmáshoz fűződő jogszabályok teszik lehetővé – vagyis nem lehet a fényképen szereplők engedélye nélkül azt megosztani. Nos, egy kisgyerek esetében az engedélykérés és -adás igencsak nehézkes valami.

Persze korántsem minden, az internetre feltöltött kép „bűncselekmény”. (Miközben e sorokat írom, éppen unokatestvérem újszülött kisfiának örülök, akinek érkezéséről – honnan máshonnan – a Facebookról értesültem.) Természetes, hogy a szülő örül a gyermekének, sok esetben a távol élő nagyszülők, rokonok csak így tudják nyomon követni a kicsi cseperedését. Gond akkor lehet, ha a gyerek életének minden pillanatát megörökítjük, majd megosztjuk a közösségi oldalakon.

Később ez veszélyessé is válhat, s nem csak azért, mert kivívjuk a gyerek haragját. Rengeteg információt teszünk közzé ugyanis róla, olyanokat is, amelyeket nem biztos, hogy jó szívvel adnánk ki idegenek számára.

– Ha valaki közel akar kerülni egy gyerekhez, könnyen a bizalmába férkőzht, ha a szülő ehhez információval látja el a közösségi oldalon – figyelmeztet Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakember. Ha a képekről kiderül, hova jár óvodába, iskolába, sportolni, mi a kedvenc meséje, bárki könnyen visszaélhet az információval. Szintén aggályosak lehetnek a meztelen fotók vagy azok a helyzetek, ahol a gyerek kiszolgáltatott, megalázó helyzetben található.

A szakember javasolja: mielőtt képet osztunk meg a gyerekünkről, állítsuk be – pár kattintás az egész –, hogy csak a családtagjaink vagy közeli barátaink láthassák. Ha pedig már nagyobbacska, kérdezzük meg, engedi-e a fotó közlését. Mielőtt feltöltünk egy képet, ügyeljünk rá, hogy a lakásból ne látszódjanak olyan részletek, melyek segítségével mások többet tudhatnak meg otthonunk biztonságáról, mint amennyit kellene. És végül, de nem utolsósorban: gondoljuk végig, vajon pár év múlva, mikor meglátja a gyerekünk a képet, ő is olyan cukinak fogja-e találni, mint mi?

Ezek is érdekelhetnek