Nem baj, ha kacifántos

Kiderült, hogy a káromkodás – mértékkel használva – egészséges lehet. A csúnya szavak jótékony hatását külföldi kísérletek igazolták: akik káromkodhattak közben, tovább tudták a jeges vízben tartani a kezüket, mint akiknek ezt megtiltották.

Család-otthonPalágyi Edit2016. 05. 11. szerda2016. 05. 11.
Nem baj, ha kacifántos

Egy-egy kacifántos káromkodás közben adrenalin, stresszhormon szabadul fel, ami felpörget, növeli a teljesítményt, viszont csökkenti a fájdalomérzetet.

A lélekgyógyászok szerint nem árt néha egy jól irányzott adag a csúnya szavakból, de csak indokolt esetben érdemes ezeket kimondani. Aki hozzászokott, hogy kötőszónak is obszcén kifejezéseket használjon, annak vészhelyzetben ez már nem segít. A tudósok szerint egy-egy „vazze” még bele-belefér, de ékes magyar nyelvünk bővelkedik régies formákban is, mint például a fűzfán fütyülős rézangyalát.

A cifra káromkodás nem feltétlenül szitkozódás, az ugyanis mások sértegetése, így nem ajánlott. Az első magyar írásos káromkodás a XIV. századból származik: támadás előtt tüzelték fel vele magukat a németekre rárontó katonáink.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek