Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Kerti összejövetelek élményt adó, gyomorkényeztető része a grillezés, a sütögetés, amiben jó, ha a húsok mellett a zöldségek is főszerepet kapnak. Mert noha a grillezett zöldség kicsit veszít táplálkozási értékéből, még így is gazdag és ízletes vitaminforrás, kevés kalóriával.
Kép: Füstös konyha O Horváth Györggyel bográcsban főtt sörleves és cukkinivel sonkával tekert marhahús roston 2012 08 01 Fotó: Kállai Márton
Arról nem is szólva, hogy remek köretként szolgál a húsoknak, halaknak, feltétként használva pedig a pizzáknak. Természetesen fogyaszthatjuk a grillezett zöldségeket önmagukban is. Például reszelt sajttal megszórva és egy kicsit még együtt pirítva kiváló diétás csemege lesz belőlük, különösen úgy, ha előtte pácoljuk a zöldségszeleteket. (Újabban divat a sajtok grillezése, erre a kemény grillsajtok alkalmasak.)
A húsok és a zöldségek kerti sütésének jól bevált eszköze a tárcsa, aminek ősi változata a homorú részével fölfelé fordított, három (négy) vaslábbal ellátott boronatárcsatag volt, mai formájában viszont már önálló sütőeszközként létezik. Előnye, hogy rajta szaftosabbra sül a hús, mint a grillen, emellett az enyhén középre lejtő felületen többféle fogás készíthető. Így a széleken a különféle húsok és szeletelt zöldségek, míg a tárcsa közepén összegyűlt páclében, olajban például a krumpli süthető. A faszenes vagy gázos grilleken a húsoktól kezdve a zöldségeken, sajtokon át egészen az alufóliába csomagolt „batyukig” számtalan étel készíthető. Ha tarját grillezünk, a legkevésbé foghatunk mellé, mert a saját zsírjában megsülve is omlós marad. Az ennél zsírtalanabb húsokat viszont tanácsos pácolni, a húst (a hűtőben) egy napon át is a pácban hagyni, hogy az ízek jól átjárják.
Sokféle zöldséget grillezhetünk, de különösen alkalmas erre a csillagtök, a cukkini, a padlizsán, a paprika (főleg a vastag húsú fajták), a paradicsom, a vöröshagyma, a gomba, mert ezek nem feltétlenül igényelnek pácolást és hamar grillezhetők. A karalábé, a sárgarépa, a zellergumó szintén grillezhető, ezeket azonban ajánlott előtte félig megfőzni, hogy hamarabb megsüljenek. Grillfűszerkeverékek különböző céllal készen is kaphatók, de – igényünknek, ízlésünknek megfelelően – ilyet mi magunk is összeállíthatunk.
GRILLFŰSZER MINDENRE. Az általánosan használható grillfűszerkeverék összetevői: egy teáskanálnyi oregánó, borsikafű, kakukkfű, fokhagymapor és só, két teáskanálnyi morzsolt bazsalikom, púpozott teáskanálnyi kristálycukor, késhegynyi tört chilipaprika, 2,5 deciliter étolaj.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu