Gyomorkényeztető parti

Kerti összejövetelek élményt adó, gyomorkényeztető része a grillezés, a sütögetés, amiben jó, ha a húsok mellett a zöldségek is főszerepet kapnak. Mert noha a grillezett zöldség kicsit veszít táplálkozási értékéből, még így is gazdag és ízletes vitaminforrás, kevés kalóriával.

Család-otthonValló László2016. 07. 20. szerda2016. 07. 20.

Kép: Füstös konyha O Horváth Györggyel bográcsban főtt sörleves és cukkinivel sonkával tekert marhahús roston 2012 08 01 Fotó: Kállai Márton

Gyomorkényeztető parti
Füstös konyha O Horváth Györggyel bográcsban főtt sörleves és cukkinivel sonkával tekert marhahús roston 2012 08 01 Fotó: Kállai Márton

Arról nem is szólva, hogy remek köretként szolgál a húsoknak, halaknak, feltétként használva pedig a pizzáknak. Természetesen fogyaszthatjuk a grillezett zöldségeket önmagukban is. Például reszelt sajttal megszórva és egy kicsit még együtt pirítva kiváló diétás csemege lesz belőlük, különösen úgy, ha előtte pácoljuk a zöldségszeleteket. (Újabban divat a sajtok grillezése, erre a kemény grillsajtok alkalmasak.)

A húsok és a zöldségek kerti sütésének jól bevált eszköze a tárcsa, aminek ősi változata a homorú részével fölfelé fordított, három (négy) vaslábbal ellátott boronatárcsatag volt, mai formájában viszont már önálló sütőeszközként létezik. Előnye, hogy rajta szaftosabbra sül a hús, mint a grillen, emellett az enyhén középre lejtő felületen többféle fogás készíthető. Így a széleken a különféle húsok és szeletelt zöldségek, míg a tárcsa közepén összegyűlt páclében, olajban például a krumpli süthető. A faszenes vagy gázos grilleken a húsoktól kezdve a zöldségeken, sajtokon át egészen az alufóliába csomagolt „batyukig” számtalan étel készíthető. Ha tarját grillezünk, a legkevésbé foghatunk mellé, mert a saját zsírjában megsülve is omlós marad. Az ennél zsírtalanabb húsokat viszont tanácsos pácolni, a húst (a hűtőben) egy napon át is a pácban hagyni, hogy az ízek jól átjárják.

Sokféle zöldséget grillezhetünk, de különösen alkalmas erre a csillagtök, a cukkini, a padlizsán, a paprika (főleg a vastag húsú fajták), a paradicsom, a vöröshagyma, a gomba, mert ezek nem feltétlenül igényelnek pácolást és hamar grillezhetők. A karalábé, a sárgarépa, a zellergumó szintén grillezhető, ezeket azonban ajánlott előtte félig megfőzni, hogy hamarabb megsüljenek. Grillfűszerkeverékek különböző céllal készen is kaphatók, de – igényünknek, ízlésünknek megfelelően – ilyet mi magunk is összeállíthatunk.

 

GRILLFŰSZER MINDENRE. Az általánosan használható grillfűszerkeverék összetevői: egy teáskanálnyi oregánó, borsikafű, kakukkfű, fokhagymapor és só, két teáskanálnyi morzsolt bazsalikom, púpozott teáskanálnyi kristálycukor, késhegynyi tört chilipaprika, 2,5 deciliter étolaj.

Ezek is érdekelhetnek