Falatnyi boldogság

Vannak pillanatok, amikor minden pénzt megadnánk egy bizonyos ételért, ízért. Vajon miért sóvárgunk rá? A kutatók azt mondják, bizonyos jellegzetes vágyakozások utalhatnak arra, hogy nincs minden rendben a szervezetünkben, bár tudományos bizonyítékokkal mindezt még nem támasztották alá.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 08. 17. szerda2016. 08. 17.
Falatnyi boldogság

Ám az több mint érdekes, hogy a legtöbben nem a kelkáposzta vagy a spenót iránt sóvárognak, hanem elsősorban a szénhidrátban, cukrokban gazdag ételekért vagy a sós, zsíros falatokért. Az is valószínű, hogy aki a fagylaltért őrül meg éppen, az édesség nyújtotta kényelmes, megnyugtató érzésre is vágyik, mert valószínűleg éppen hiányt szenved belőle.

Viszont létezik a sóvárgás néhány típusa, melyek hátterében egészségügyi problémák állhatnak.

– A túlzott szomjúság lehet a cukorbetegség korai tünete. Ne keverjük össze a melegben jelentkező nagyobb vízigénnyel, ugyanis a cukorbetegek szomjúsága gyakori ürítéssel is jár, így a kettő együtt fontos tünet.

– A só iránti intenzív sóvárgás jelezheti, hogy a mellékvesékkel van valami gond, nem termelnek elég hormont, ami pedig az Addison-kórra figyelmeztethet.

– A kényszeres jégevés – ami az úgynevezett furcsa mániák közé tartozik – káros a fogzománcra, torokfertőzéshez és gyulladáshoz vezethet. Ez és a hasonló szokások nem az ételek utáni sóvárgást jelentik: például a gyerekekre jellemző, hogy átmenetileg papírt, szappant, krétát vagy falat esznek, majd aztán kinövik e furcsa vágyat.

– A csokoládé túlzott fogyasztása mögött magnéziumhiány is állhat. A magnézium – a kalcium mellett – az idegrendszer sejtjeinek működésén túl a csontok és a fogak felépítésében is részt vesz. A sejtek hártyájának áteresztőképességét is szabályozza, növeli az érfalak rugalmasságát, javítja a szív munkájának hatásfokát. Nagyon fontos ásványi anyag, ami jól pótolható a sötétzöld leveles zöldségekből, a dióból, mogyoróból. A csoki iránti megszállottság emellett a B-vitamin hiányára is utalhat. Ha e gondokat sikerül rendezni, akkor könnyebb megbirkózni a sóvárgás mumusával – írja a prevention.com.

Ezek is érdekelhetnek