Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Ajánlatunk a Vidék Ízéből, a Szabad Föld receptmagazinjából.
Kép: Spenótos fetás croisant sajtos kifli sós sütemény Fotó: Habik Csaba 2010 07 30
Hozzávalók:
? 50 dkg liszt ? 2,5 dkg élesztő
? 1 dl tej ? 1 tk. cukor ? 2 tojás ? 1 kiskanál só
? 20 dkg vaj vagy margarin ? liszt a nyújtáshoz
A töltelékhez: ? 30 dkg spenót ? 15 dkg feta sajt
? só ? bors ? 1 gerezd fokhagyma
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. Elkeverjük a liszttel, 1 tojással, a sóval, 12 dkg puha vajjal, valamint 2 dl langyos vízzel. Dagasztjuk 5 percig. A tésztát 30 percig a hűtőben pihentetjük, majd 6 kis cipóra vágjuk. A cipókból lisztezett deszkán 15-20 centis korongokat nyújtunk. A maradék vajat felolvasztjuk, és a tésztakorongokra kenjük. Újabb félóra pihenés következik a hűtőben. A tésztát ezután 3 mm vastagra kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, és megtöltjük az enyhén megpárolt, sóval, borssal, fokhagymával fűszerezett spenót és az összemorzsolt sajt keverékével. Kifli formájúra feltekerjük, tojással megkenjük, 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
TIPP. A spenót és a feta sajt verhetetlen páros, különösen, ha ropogós croissantban találnak egymásra. Itt aztán igazán variálhatunk: a tészta marad mindig ugyanaz, a töltelék viszont lehet édes is, sós is. Ha például édesre vágyunk, elég egy sor csokit belerakni.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu