Kiutáltam magamból a kórt

LIMFÓMA: a világon minden 90. percben közlik egy beteggel e kór diagnózisát. Ezt a sokarcú daganatos betegséget az emberek nyolctizede alig ismeri, ezért is fontosak a Magyar Rákellenes Liga rendezvényei, ahol az orvosok és a gyógyult páciensek is segítenek szembenézni a bajjal. Az új terápiák biztatóak.

Család-otthonPalágyi Edit2016. 10. 04. kedd2016. 10. 04.

Fotó: Picasa

Kiutáltam magamból a kórt Fotó: Picasa

Gyakran banális tünetekkel kezdődnek a nyirokrendszer daganatos megbetegedései – láz, fáradékonyság, fogyás, éjszakai izzadás –, ezért sokan későn fordulnak orvoshoz. A nyirokcsomó és a lép megnagyobbodik, gyakori, hogy a májban és a csontvelőben mutatható ki elváltozás.

A diagnózist megkönnyítik a modern képalkotó eszközök, így a PET CT. A csontvelőtranszplantáció már több évtizede javítja a betegek életkilátásait, napjainkban pedig már az immunterápia is növeli az esélyt a túlélésre.

Akadnak a sokarcú limfómának olyan „szelídebb” változatai, melyekkel a páciensek 10-20 évig is elélhetnek kezelés nélkül. Az orvos ilyenkor figyel és kivár – erre dr. Nagy Zsolt, a Semmelweis Egyetem I. Belklinikájának docense hívta fel a figyelmet a Rákellenes Liga rendezvényén. Az agresszív változatoknál a kemoterápiát kiegészítő immunterápia jelenthet megoldást: hatásos, hogy célzottan támadják a daganatos sejtet. Egyes új kezelésekkel arra törekszenek, hogy a tumorsejt közvetlen környezetét roncsolják. Az új terápiák eredményessége jól mérhető: az agresszív kórban szenvedők között harmadával növelik a gyógyultak arányát.

A jellemzően huszonéves korban és 55 év felett jelentkező Hodgkin-kór (ez a limfómás esetek kb. egytizede) a modern kemoterápiával 80 százalékban gyógyul, de a szakemberek remélik, hogy 10-15 év múlva még nagyobb áttörésről számolhatnak be.

A limfóma világnapján kiderült, hogy sok gyógyult beteg él köztünk, s mindenkinek a maga módján sikerült végigjárnia a „keresztutat”, amit a fájdalmas kezelés és a transzplantáció jelent. A hit, a bizalom és a családtagok támogatása mellett a humor és az életöröm is fontos, hogy mindez sikerüljön – idézte saját példáját az egyik érintett. Novák Nóra még a kövekkel megrakott hasú farkas meséjét is felidézte magában, hogy kívülről szemlélje fizikai kínjait.

Ezek is érdekelhetnek