Az én képernyőm: Legyél dög!

Nem irigylem a kereskedelmi csatornákat, főleg nem a két legnagyobbat. Kezdetben a TV2 vezette a nézettségi listákat, de már évek óta az RTL Klub a nyerő. Egyik szemmel folyton a riválisra sandítanak. A világ nagy tévéműsorlicenc-vásárain egymással lökdösődnek, ki tudja előbb megvenni a másutt bevált műsorokat. S bár a választék bőséges, a műfajok behatárolódottak. Vannak a tehetségkutatók, a túlélőversenyek, a valóságshow-k, a celeb-bohóckodások és mindezek variációi. Ha az egyik például bemutat egy gyerek-tehetségkutatót, ugrik a másik is. Ha itt feltűnik egy sztárvetélkedő, két hónap múlva amott szintén. A sok csereszabatos celeb pedig végigjárja a műsorokat, s ha mást nem, legalább főznek egymásnak.

Család-otthonUjlaki Ágnes2016. 11. 20. vasárnap2016. 11. 20.
Az én képernyőm: Legyél dög!

De ha egyikük kitalál valami újat, az sem mindig sül el jól. Itt volt például a Star Academy most lezárult műsorfolyama, amely hibridként ötvözte a tehetségkutatót és a Való Világot. Szerencsétlen ötletnek bizonyult. A beválogatott fiatalok többsége ugyanis szolid, vidéki lány, illetve teljesen érdektelen, szürke fiú volt, nem csináltak semmi érdekeset. Aki meg csinált, a nézők haragját vívta ki. Pádár Alexandra például a szerkesztőknek és a zsűrinek köszönheti, hogy elvesztette a teljesítménye alapján megérdemelt győzelmet. A csinos lány már az elején melléfogott: spiccesen egyszerre két fiúval enyelgett a jacuzziban. Hú, ezt a magyar néző nagyon nem szereti! A szerkesztők szeretik, ha valami botrány kerekedik, az jót tesz a műsornak. No, nem nagy, csak annyi, hogy a legtehetségesebb lány ledér egy kicsit. Biztatták: ne törődj semmivel, legyél dög, ez a rock and roll!

A lány megfogadta, aztán „szerelembe” esett egy cseppet sem hozzávaló fiúval. A stylistok is belehúztak, például a döntőben roppant szexinek vélt – amúgy elképesztően ronda – jelmezt és műhajat raktak rá. Minden összejött ahhoz, hogy a nézők megvessék. A netes kommentekben csak úgy hemzsegnek a leribancozások. Pádár Alexandra a hangjával, kisugárzásával a mezőny legjobbjaként csak a harmadik helyre szorult – jóakarói rossz tanácsai miatt.

Mert a magyar néző a rendes versenyzőket szereti. Így lett első Szőcs Renáta, aki szép, szerény kislány. Jól énekel, rokonszenves jelenség – de soha nem lesz sztár belőle. Mert egyszerűen nem az az alkat. Míg Pádár Alexandra igen, ő még lehet sztár, ha jobb tanácsokra hallgat. Igazából kudarc lett ez a műsor. A zsűri munkássága felemásra sikeredett. Gyakran nem találkozott a közönség véleményével, sokszor adott maximális pontot jóval gyengébb produkciókra. Keresztes Ildikó néha túl hatalmas arcot viselt. Pásztor Annát nagyra becsülöm, okos, emberséges, kár, hogy a stylistok gyakran csináltak bohócot belőle. Vastag Csaba és Király Viktor rokonszenves visszafogottsággal viselkedett. A műsorvezető-páros a végére teljesen szétesett.

Erről már írtam egyszer: egymás szavába vágnak, lelövik a másik poénjait, állandóan kibeszélnek a műsorból – nagyon rossz választás őket összerakni. Mert az nem évődés, nem froclizás, ha beszólnak egymásnak, égetik a társukat. Amiképpen működik a műsorvezetői kémia Till Attila és Liptai Claudia között, úgy nem működik Majka és Ördög Nóra között.

De már túl sokat is beszéltünk a Star Academyről. Nem sikerült, kész, jönnek újabb tehetségkutatók, aztán majd még újabbak. Máris itt az X-Faktor – s majdnem „bevált” a megszokott módszer: beválogatták a feminin, beképzelt, balhés fiúcskát, akiről rögtön tudható volt, hogy a nézők majd imádják utálni. Éppen ezért kiválasztották, a nagyon tehetséges Mata Ricsi rovására. Csak aztán a fiúcska már akkora balhét művelt, hogy az RTL Klub kénytelen volt kirúgni, s így Mata Ricsinek újabb esélyt adni. Született már egy-két szép pillanat, de egyelőre nem tűnik túl erősnek a mezőny. Meglátjuk.

Ezek is érdekelhetnek