Körkép párizsival - Kirívóan rosszat nem találtunk, a drágábbak a jobbak

Pár évtizeddel ezelőtt az üzletek felvágottas-pultjai nem negyven-, csak négyféle húskészítményt kínáltak – de ha más nem, párizsi mindig volt. Nem is ment ki a divatból, de a termékkínálat követi a modern trendeket. Ma már szójás, laktóz- és gluténmentes változatokat is kaphatunk, ami azért jó hír, mert így legalább a gyártók kénytelenek húsból készíteni a felvágottakat. Vagy mégsem? Ennek járt utána háromfős tesztcsapatunk.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 11. 10. csütörtök2016. 11. 10.

Kép: Párizsirudak tesztje 2016.07.25 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Körkép párizsival - Kirívóan rosszat nem találtunk, a drágábbak a jobbak
Párizsirudak tesztje 2016.07.25 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Vettünk néhány rúd párizsit, s megkezdtük a kóstolást. Az értékelés fő szempontja a megfelelő íz, a gusztusos látvány volt elsősorban, de megnéztük azt is, mit ír a csomagolás. Megnyugtató, hogy az egyik termékre ráírták: a burkolata nem ehető.

Még ha jó is az íze a termékek egy részének, nehéz szó nélkül hagyni, hogy mennyi adalékot tartalmaznak. Többek között szójafehérjét, ízfokozót, tartósítószereket, keményítőt, akár guargumit is. A keményítő rengeteg vizet vesz fel, ettől lesz a húsmassza formázható és később szeletelhető.

A gyártás során – ha nem is főzik meg teljesen – melegítik a masszát, ami a visszahűlés során dermed az általunk is ismert állagúra. A baromfihúspép a csontról mechanikusan lefejtett hús – az biztos, hogy ez nem a baromfi melle és a combja, jó esetben a far-háton és más csontokon a filézés után megmaradt hús. A vajas kenyér párizsival, paprikával klasszikus magyar reggeli – finnyáskodhatunk, de ettől még hatalmas mennyiségben fogy.

Kóstoláskor a legszembetűnőbb a felvágott állaga, hogy mennyire zsíros, rugalmas, esetleg puha, pépes.

A hazai ízlésnek a sápadtabb színezés felel meg, a nyugat-európai üzletekben egészen sötét rózsaszínes, bíborszínű termékeket is találunk.

Az árakban jelentős a különbség, mindenképpen a drágábbak a jobbak. Kirívóan rosszat nem találtunk, de a vizsgált öt termék igen szűk merítés a piacon levő temérdek párizsi közül. Szakértők azt mondják, 1600 Ft/kg ár alatt nem lehet minőségi terméket előállítani – ehhez képest az általunk tesztelt termékek nem érték el ezt az árszintet.

Szeptember vége óta a virslinél és a párizsinál 40-ről 51 százalékra emelkedett a hústartalom alsó határa. A húskészítményeknél életbe lépett szabályozás szigorúbb követelményeket vezet be a csontokról mechanikusan lefejtett hús felhasználhatóságával kapcsolatban is, mivel az élelmiszerkönyvben pontosították, szigorították a hús fogalmát. Így az általunk utolsó helyre sorolt párizsi már nem felelne meg az új előírásnak. Minden minőségre vonatkozó szigorítás elvileg a fogyasztó érdekeit szolgálja – hamarosan kiderül, hogyan teljesítenek a gyártók az új előírások tükrében. Aki mindezzel nem éri be, maga is készíthet párizsit házilag, számos recept kering az interneten.

Ezek is érdekelhetnek