Ördögtejjel a cunami ellen

Mostanában a szuperbaktériumok ellen bevethető új antibiotikumok előállítása jelenti az egyik legnagyobb kihívást az orvostudomány számára. A cél elérése érdekében a kutatók már az ördöggel is cimborálnak – tegyük hozzá: a tasman ördögnek is nevezett erszényes állattal, mivel úgy tűnik, hogy a teje erős baktériumölő hatású.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 11. 03. csütörtök2016. 11. 03.
Ördögtejjel a cunami ellen

Ausztrál szakemberek azért vizsgálták ezt az egyébként nem túl megnyerő külsejű jószágot, mert a kölykei fejletlenül, gyenge immunrendszerrel születnek, 7-8 hónapig is szopnak és éldegélnek anyjuk baktériumoktól hemzsegő erszényében – mégis egészségesen hagyják el a védett helyet.

A kutatók éppen az erszény kórokozókban gazdag közegével magyarázzák, hogy az ördögök tejében hatféle antibakteriális peptid is megtalálható, míg az emberében mindössze egy. Ez a tej a laboratóriumi vizsgálatok során olyan kórokozókat is legyűrt, mint a rettegett Straphylococcus aureus (MRSA) vagy az enterococcus, melyek a legerősebb antibiotikumoknak is ellenállnak. Más kutatások szerint a többi erszényes teje is bővelkedik peptidekben: a Derby- vagy törpekenguru tejében 8, az oposszumokéban pedig 12 féle található e molekulákból.

Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei „lassan mozgó cunamihoz” hasonlítják a szuperbaktériumok hatását. A ma elterjedt antibiotikumokat mintegy száz éve használjuk, ezért sok kórokozó már alkalmazkodott hozzájuk. A tasman ördög és a többi erszényes teje viszont váratlanul érheti a multirezisztens baktériumokat, melyek az új gyógyszerek hiányában 2050-ig akár tízmillió ember halálát is okozhatják világszerte.

Ezek is érdekelhetnek