Sokan félnek a függőségtől - Hogyan válasszunk?

Sokan azért tartanak a náthás időszakban igencsak kelendő orrcseppektől, mert úgy gondolják, hogy függőséget okozhatnak. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus szerint ez attól függ, hogy milyen készítményt alkalmazunk. Egyes szereket hónapokig is használhatunk napi rendszerességgel, míg másoknál rövid idő alatt is kialakulhat a függőségnek nevezett jelenség.

Család-otthonPalágyi Edit2016. 11. 03. csütörtök2016. 11. 03.
Sokan félnek a függőségtől - Hogyan válasszunk?

Hogyan válasszunk? A sós vizes orrspray minden korosztálynak megfelelő: a nyálkahártyát nedvesíti, mellékhatást nem okoz.

A vényköteles szerek közül a szteroidtartalmú spray hónapokon át is mérsékelheti az orrnyálkahártya gyulladásait, így akár az egész allergiaszezont megkönnyítheti – a hozzászokás veszélye nélkül. Az antihisztamin-tartalmú orrspray recept nélkül is beszerezhető: 3 hónapon át vethető be az allergiás tünetek ellen, de ha hosszabb ideig használnánk, konzultáljunk orvossal.

Függőséget a nyálkahártyát lohasztó készítmények azzal okozhatnak, hogy az apró ereket összehúzzák, de a hatás elmúltával azok újra kitágulnak, a duzzanat végül állandósulhat, az orr pedig eldugul.

A szakorvos szerint ezt a tünetet az alapbetegség kezelésével lehet elkerülni.

Ezek is érdekelhetnek