Szűrésért szabadnap

Adókedvezményt, utazási támogatást vagy fizetett szabadnapot is kaphatnak a jövőben, akik részt vesznek a szűrővizsgálatokon – hívta fel a figyelmet Szente Tamás országos tiszti főorvos az RTL Híradójában.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 11. 10. csütörtök2016. 11. 10.
Szűrésért szabadnap

A Magyar Rákellenes Liga tájékoztatása szerint itthon olyan kevesen járnak szűrésre, hogy az orvosok tízből hét daganatot már csak áttétes stádiumában vesznek észre. Minden évben több ezren halnak meg mellrákban, a nők fele mégsem megy el szűrésre, holott a mammográfiás vizsgálattal már a néhány milliméteres elváltozás is felfedezhető lenne.

A többi onkológiai szűrővizsgálaton sem kedvezőbb a részvételi hajlandóság. Emiatt a daganatos kórok számottevő részét előrehaladott állapotban diagnosztizálják, amikor az orvosok már csak futnak a betegség után. Bonyolult, komplex onkológiai eljárásokkal jó esetben az életet meghosszabbíthatják, de nem minden esetben tudják meggyógyítani a pácienseket. Ezen a jövőben úgy szeretnének változtatni, hogy aki elmegy emlő-, méhnyak- vagy vastagbélrákszűrésre, kedvezményekben részesül. A szűrőprogramot a Tisztiorvosi Szolgálat már kidolgozta, várhatóan jövőre vezetik be.

Ezek is érdekelhetnek