Beteggé tehet a diéta?

Az állandó fogyókúrázásnak nem várt mellékhatásai is lehetnek, így az állandó kimerültség, vagy hogy nem tudunk kikeveredni a felső légúti betegségből. A helytelen táplálkozás, a vitaminhiány sebezhetővé teszi az immunrendszert. Hogy megtámogassuk szervezetünk védekező képességét, télvíz idején nagy szükségünk van C- és B6-vitaminra, valamint cinkre. Ezek legjobb forrásai a marhahús, a máj, a kagyló, a tojás, amit sokan elhagynak az étrendjükből, mert tartanak magas zsírtartalmuktól, ám mértékkel mindegyiket szabad fogyasztani.

Család-otthonLengyel Gabriella2017. 01. 10. kedd2017. 01. 10.
Beteggé tehet a diéta?


Agyunk nagyjából két százalékát teszi ki teljes testsúlyunknak, de a napi energiaszükséglet kéttizedét használja el. Túl alacsony kalóriabevitelnél lassul a gondolkodás, kialakulhat egyfajta agyi köd, romlik a memória, a figyelem, a hangulat. Az egészséges étrendből tehát ne maradjanak ki a memóriajavító ételek: a dió, a halfélék, az áfonya. A rosszul beállított étrend csökkenti a testi erőt, nem marad energia a mozgásra. Az aktív élethez egészséges, komplex szénhidrátok – teljes őrlésű gabonák, hüvelyesek – kellenek.

Amerikai orvosok az ismeretlen eredetű krónikus fejfájások hátterében is a kiegyensúlyozatlan diétát gyanítják. A helyzetet súlyosbíthatja a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a gluténérzékenység, valamint a laktóz-intolerancia. A gyakori puffadás is a helytelen életmód következménye, és különösen jellemző azokra, akik összevissza étkeznek: fél napokat éheznek, majd gyorsétteremben fejezik be a napot – mondván, alig ettem valamit, egy hamburgertől csak nem fogok elhízni.

A szervezet kiéheztetése kihat a szerelemi életünkre is. A túl szigorú diéták megölik a vágyat. Ingerlékennyé és lehangolttá is válik, aki tápanyaghiányban szenved. Ha minden reggel úgy ébredünk, hogy kettéharapnánk egy oroszlánt, akkor gyanakodhatunk, hogy nem megfelelő a táplálkozásunk.

Az arcbőr is sokat elárul étkezési szokásainkról. Aki rendszeresen fogyaszt karotinoidokban gazdag zöld leveles zöldségeket, sárgarépát, sütőtököt, édesburgonyát, annak ragyogóbb lesz a bőre.

Sokan hiszik, hogy a kimerültség a modern életforma része, szerencsére sok esetben táplálkozásunk helyreállításával hamar visszanyerhetjük frissességünket, erőnket.

Ezek is érdekelhetnek