Egy hajtásra fenékig? Inkább ízlelgessük!

Alighanem a rendszerváltás előtti időszakából maradt ránk az a rossz szokás, hogy a pálinkát egy hajtással kell a gyomorba juttatni. De amilyen rettenetes ízű „kerítésszaggatókat” gyártottak akkoriban, azokon jobb is volt mielőbb túl lenni, s az itóka erejében bízni, hogy megteszi hatását. Napjaink minőségi pálinkái ennél jóval többet érdemelnek, hiszen gyümölcsös aromákban gazdagok – vétek lenne nem megízlelni, kiélvezni valamennyit.

Család-otthonValló László2017. 01. 05. csütörtök2017. 01. 05.

Kép: pálinka szesz alkohol rövidital ízlelés szaglás gyümölcs párlat 2016 12 13 Fotó. Kállai Márton

Egy hajtásra fenékig? Inkább ízlelgessük!
pálinka szesz alkohol rövidital ízlelés szaglás gyümölcs párlat 2016 12 13 Fotó. Kállai Márton


A pálinka a speciális pálinkáspohárból fogyasztva mutatja meg igazi értékeit. Ez lehet tulipán vagy trombitavirág alakú, s azért ez a forma, mert az illatokat jól összegyűjti és irányítja a fogyasztó (orra) felé. Ami pedig azért fontos, mert a pálinkát kis mennyiségben isszuk, s ebben kell feltárulnia minden élvezeti értékének.

A pálinkáspohárba töltött italt tanácsos először megvizsgálni, elgyönyörködni a színében, tisztaságában, majd szagolgatni az illatát. Ezt követően lassan, kortyonként igyuk, hogy maradjon idő, míg a szánkban az ízek maradéktalanul kifejtik a hatásukat. Jó tudni azt is, hogy a pálinka illat- és ízanyagai 16-18 fokos hőmérsékleten érvényesülnek a legjobban (vagyis ne a hűtőből elővéve szolgáljuk föl).

A mikor igyuk kérdésre az lehetne a válasz, hogy étkezés előtt és után, hiszen közismert az étvágygerjesztő hatása is, azonban mégis az étkezés végén ajánlottabb fogyasztani. Élvezeti értéket növelő és emésztést elősegítő hatása ekkor, a jóllakottság kellemes érzésének állapotában érvényesül a leginkább.

A minőségi (drága) pálinkák általában megadják, ami tőlük elvárható. De azért nem árt ismerni a következő egyszerű tesztet. Nyúljunk bele az ujjunkkal a pálinkába, s az így fölvett néhány csöppet kenjük el a tenyerünkön, majd kis idő múlva (miután az alkohol elillant belőle) szagoljuk meg a tenyerünket. Ha igazán minőségi a pálinka, határozott gyümölcsillatnak kell maradnia utána.

Ezek is érdekelhetnek