Női talpak a hűtőben

MAGYARORSZÁG első tortadizájnere divattervezőnek készült, mégis cukrászként vált ismertté. Sikerének titka a minőségi alapanyagokban és a szárnyaló fantáziában rejlik. Raj Ráchel flódnija a határainkon túl is keresett csemege.

Család-otthonBorzák Tibor2017. 02. 02. csütörtök2017. 02. 02.
Női talpak a hűtőben

Jólesik behúzódni a csípős hideg elől a meleg szalonba. Halkan diskurálnak a törzsvendégek, kanalak zörrennek a porcelánon, néha visít a kávédaráló. A falakon marcipánképek, a hűtőpultban ínycsiklandozó sütemények. A tulajdonos mosolyog. Nem csoda, hogy sugárzik a boldogságtól, hiszen tortabirodalma sikeres. Igazi népszerűséget hozott számára a Paprika Tv-ben vetített műsora, melyben a zsidó konyha rejtelmeit tárta fel.

– Ha valaki tizenéves koromban azt mondja, hogy egyszer majd a saját cukrászdámban mesélek a vállalkozásomról, nem hittem volna el – kezdi Raj Ráchel. – Divattervezőnek tanultam, elvégeztem egy műtárgybecsüs tanfolyamot is. Fél évet töltöttem Londonban, s amikor hazajöttem, átvettem édesanyámtól a családi kávéházat. Magával ragadott az ottani hangulat, az irodalmi közeg, azt a miliőt akartam én is megvalósítani. Stílus, design, kreativitás – ezeket a tortatervezésben ötvözöm. Fontosnak tartom, hogy természetes alapanyagokat használjak, igazi mandulából készült marcipánt, főzött krémeket, valódi gyümölcsöket, így lesznek a tortáink és süteményeink könnyűek és nem túl édesek.

Ráchel első tortaszalonja 2002-ben nyílt meg, ma már a főváros különböző pontjain három hangulatos helyen nassolhatunk nála. A családi vállalkozás stabil oszlopává vált a weboldal, ott is lehet különleges tortákat rendelni. A magyar cukrásziparban mára a minőségre helyeződött a hangsúly, és a vevőkör is igényesebb lett. Raj Ráchel megőrizte a tradíciót és megújította az ízvilágot.

Szakított a hagyományos tortaformákkal, előtérbe helyezte az egyedi költemények tervezését. Az alkalmi torta legyen személyre szabott: ha az ünnepelt történetét meséli el, érzelmeket, közös élményeket jelenít meg, biztos a siker.

– Egy óvodás és egy kisiskolás fiam van, a szülinapi tortáikat maguk szokták tervezni. Na, akkor csak úgy „röpködnek” a nindzsák. De nincs olyan kívánság, amit ne teljesítenék – árulja el az üzletasszony. – A megrendelőim fantáziája is végtelen. Díjátadásra terveztem egy életnagyságú, hason fekvő nőt, körülötte könyvek és betűk szétszórva. Először azt kellett kiszámolni, hány téglalap alakú piskótából lehet összeállítani az alakot, illetve hogyan lehet a fejét stabilan rögzíteni. A szállításig hűtőszekrényben tároltuk, s amikor kinyitottuk az ajtaját, az egyik polcról két talp, a másikról egy kifestett arc „nézett” ránk – elég bizarr látvány volt. Készítettem háromszáz szeletes Gripen vadászrepülőt a kecskeméti reptér felkérésére, és egy hölgy minden évben rendel tőlem egy méretes skorpiót különböző történetekbe illesztve.

Raj Ráchel, akinek az édesapja, Raj Tamás, főrabbi volt, fontosnak tartja a hagyományokat. Náluk sem hiányozhatott az ünnepi asztalról a kelet-európai tradicionális zsidó édesség, a flódni. A jiddise máme szívvel-lélekkel készítette, ami leginkább a töltelék (alma, dió, mák, szilvalekvár) mennyiségén mutatkozott meg. Ráchel a kincsként őrzött régi recept alapján süti a csemegét.

Csak annyit árul el: a titok az arányokban rejlik. Az üzlettárs férj biztatására „Raj Ráchel flódnija” néven került a kínálatukba. Mi is megkóstoltuk: mennyei.

– Pár éve kezdtem marcipánképeket alkotni art deco stílusban – újságolja végül Raj Ráchel, aki 2014-ben elnyerte Az év cukrásza címet, 2015-ben pedig övé lett Az év cukormentes tortája. – Azok legalább megmaradnak, sőt bekeretezve a falon is jól mutatnak. A legszebb darabokból volt már kiállításom. Sajnos a napi üzletvezetés mellett nem sok időm jut másra, de ha megkívánom a kedvencemet, a fahéjas tekercset, képes vagyok az éjszaka közepén hozzálátni a sütéshez. Mire a család felkel, finom illatban úszik a lakás.