Melyik a jobb tejcsoki?

A magyar élelmiszer-biztonsági hatóság terméktesztjei sorában a legutóbb a tejcsokikra esett a választás. Huszonhat terméket vizsgáltak, ebben volt hazai és külföldi gyártású, diabetikus, glutén- és laktózmentes is. A Nébih szakemberei számára a biztonsági paraméterek, a tápanyagok mennyisége, a kakaóvajtól eltérő növényi zsírok jelenléte, a termék megfelelő jelölése is szempontot képzett.

Család-otthonO. Horváth György2017. 03. 12. vasárnap2017. 03. 12.

Kép: Tejcsoki csokoládé csokolade táblás csoki cukor pohár tej 2017.03.06 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Melyik a jobb tejcsoki?
Tejcsoki csokoládé csokolade táblás csoki cukor pohár tej 2017.03.06 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361


Kiderült, hogy megnyugodhatunk: a legtöbb csoki nagyon jó minőségű. Igaz, a jelölésüket illetően 17 esetben találtak hibát, s négyszer fordult elő, hogy bírságot is kiszabtak.

Néhány esetben elfeledték a csomagoláson feltüntetni, hogy allergén alkotók is fellelhetők az édességben, de csak egyszer fordult elő, hogy az ígértnél kisebb volt a zsírtartalom, míg egy másikban itthon nem engedélyezett csokoládé- és tejszínaromát találtak. Az élvezeti értéket nem befolyásolja, de a vásárlói tájékoztatást csorbítja, hogy egyes csokiknál a tápértékek jelölésében is akadtak hiányosságok.

A kóstolók során a svájci Lindt Excellence finom tejcsokoládé érte el az első helyet, a második a Milka alpesi tejcsokoládé, a harmadik a Tibi különleges tejcsokoládé lett. A Milka és a Tibi között nincs jelentős árkülönbség, de a Lindt táblák több mint 500 forinttal drágábbak vetélytársaiknál. Az édesítőszerrel vagy fruktózzal édesített csokoládéknál a kóstolók kedvence a Delaviuda tejcsokoládé lett, ezt követte a Choceur tejcsoki, harmadikként a Wawel tejcsokoládé végzett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek