Szökevények évszázada

A jövő matuzsálemei már köztünk élnek: jó esetben 150 gyertyát is elfújhatnak majd a szülinapi tortájukon. Mindez annak köszönhető, hogy az elmúlt száz évben rohamléptekkel fejlődött az orvostudomány.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 03. 03. péntek2017. 03. 03.
Szökevények évszázada

Ha megkérdezzük a mai százon felülieket, szerintük mi a hosszú élet titka, szinte mindannyian a genetikai adottságokat, olykor saját titkos praktikáikat – mint a napi egy pohár brandy vagy vörösbor elfogyasztását, a halakban-zöldségekben bővelkedő étrendet, netán a csokoládé iránti rajongásukat – említik. A 21. század emberének azonban már a 3D-s nyomtatott szervek, az őssejtprogramok, célzott terápiák segítenek abban, hogy megérje a szuperöregkort.

A kutatók három csoportra osztják a 100 év felettieket – olvashatjuk a Privátbankár.hu portálon. A legnépesebb csapat a túlélőké, akiket még 80 éves koruk előtt elővettek ugyan az időskori nyavalyák, ám mindezek dacára megérték a 100. évet. A „halogatók” 80 éves koruk után kezdtek el betegeskedni, így főként e néhány év pluszelőnynek köszönhetik hosszú életüket. Maroknyi csoport a „szökevényeké”, akik szerencsés módon ellenállnak a szívproblémáknak, a demenciának vagy a rák bármilyen formájának.

Fontosak a jó gének és az élni akarás, a megfelelő kondíció. Felejtsük el az évek számolgatását, tartsuk magunkat fitten szellemileg és fizikailag egyaránt. Rendszeres mozgással kitolhatjuk a „lerobbanás” idejét – tanácsolják a legöregebbek. A korai halál oka legtöbbször a stresszből fakad, próbáljuk meg minél inkább kiiktatni az életünkből. Ápoljunk szoros kapcsolatot a családunkkal, a barátainkkal, a közvetlen közösségünkkel. A legfontosabb azonban, hogy ne a fotelban üldögélve számoljuk a lepergő homokszemeket...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek