'Három plusz egy eset következményeit keresem' - Gyalázatos gyilkosságok ügyeit vizsgálja a Kutyapostás

Szóval, ahogy ígértem, utánanéztem: történt-e valami az utóbbi idők gyalázatos kutyagyilkosságai ügyében. Három plusz egy eset következményeit keresem. A három vadászok általi kivégzés volt, a negyedik pedig két kitűnően nevelt fiatalember ügye, akik közül az egyik egy szerszámnyéllel vert agyon egy kiskutyát, amit a másik ügyesen filmre is vett…

Család-otthonSzücs Gábor2017. 04. 05. szerda2017. 04. 05.
'Három plusz egy eset következményeit keresem' - Gyalázatos gyilkosságok ügyeit vizsgálja a Kutyapostás


Az elmúlt héten két történettel végeztünk, most a harmadik és a negyedik következik.

A harmadik ügy a közelmúltban esett a mátyásföldi repülőtér közelében. Itt sétált nap mint nap egy férfi a kutyájával. Már hazafelé tartottak, amikor egy vadász lelőtte a társát. A kutya ötven méterre lehetett tőle, amikor nagy durranást hallott. Mire odaért, a kutya már nem élt, és látta, hogy az egyik magaslesen valaki megmozdult. Ez a vadász legalább odament, és azt mondta, sajnálja. Nos, ebben az ügyben az történt, hogy a rendőrség „a vadásszal szemben lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés miatt, a kutyát sétáltató személlyel szemben veszélyeztetés kutyával szabálysértése miatt feljelentést tett”.

A negyedik ügyről a miskolci megyei bíróság tájékoztatott. E szerint a sajtóban a „deteki állatkínzásos” büntetőügyben – ez a két elvetemült ifjú kutya-agyonverési ügye – az Encsi Járásbíróság két tárgyalást tartott már, s áprilisban folytatódik az eljárás.

Vagyis a mérleg, ha úgy vesszük, olyan patthelyzetes. Egy ügyben a vadász ellen indult eljárás, a másikban még csak feljelentés sem történt, a harmadikban a vadász és a kutyás ellen is fellépett a rendőrség, a negyedikben pedig már bírósági szakaszban járunk, s csak remélni lehet, hogy komoly ítélettel sújtják a kiskutyát szerszámnyéllel agyonverő ifjú bitangot, s az esetről felvételt készítő társát.

Mondjuk akár csak tíz évvel ezelőtt a négyből négy végződött volna úgy, hogy az agyonlőtt, kivégzett kutya tulajdonosának eszébe sem jutott volna rendőrségre, bíróságra menni. Az, hogy ma már legalább itt tartunk, nyilvánvalóan a közhangulat változásának köszönhető.

Mert az az érv, amellyel a vadászok takaróznak, hogy ugyanis a kutya kergeti, megöli a vadat, egyszerű badarság: aki látott már vadon élő állatot menekülni, az pontosan tudja, hogy egy háziasított kutya a nyomába sem érhet.
(Még az agár sem a nyúlnak, ha nem nyílt terepen versenyeznek.)

Arról nem is beszélve, hogy ugyan mi történik, ha egy kutya utolér, mondjuk egy vaddisznót, vagy egy termetes szarvast…? Ehhez képest igen megszívelendő a vitához hozzászóló vadászok érve: a kutyások agyhalottak, egyébként pedig hülyék.

Úgyhogy van még teendőnk, kedves kutyások: hogy mi, erről a jövő héten.
 

Ezek is érdekelhetnek