Mi legyen a maradékból?

Ajánlataink a Vidék íze, a Szabad Föld hetilap receptmagazinja alapján.

Család-otthonVidék íze2017. 04. 28. péntek2017. 04. 28.
Mi legyen a maradékból?


Tojásos zellersaláta
Hozzávalók:
- 4 kemény tojás - 1 kisebb angol zeller a levelével együtt
- 1 lollo vagy két marék tépősaláta - 1 kápiapaprika - 1 sárgarépa
Az öntethez:
- 1 dl olívaolaj - zellerlevelek - 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál fehérborecet - fél citrom - só - bors

Szétszedjük a zellert, a salátát, megmossuk, leszárítjuk. A salátaleveleket kisebb darabokra tépkedjük, a zellerszálakat vékonyra szeleteljük, a levelét is felaprítjuk (a felvágott leveleket félretesszük az öntethez). A paprikát és a sárgarépát kockákra vágjuk. A tojásokat apróra kockázzuk. Az összes hozzávalót lazán összeforgatjuk egy nagyobb tálban.
Összekeverjük az olívaolajat a felaprított zeller zöldjével, a zúzott fokhagymával, az ecettel és a citrom kifacsart levével. Sóval-borssal fűszerezzük. Tálalás előtt meglocsoljuk vele a salátát.


Sonkás batyu
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt - 30 dkg juhtúró - 15 dkg margarin
A töltelékhez:
- 25 dkg füstölt sonka vagy tarja - fél deci tejföl - friss vagy szárított kakukkfű
A tetejére: - 1 tojás - szezámmag
A tészta összetevőit összegyúrjuk, két órát hideg helyen pihentetjük. A tarját ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel és a kakukkfűvel. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, 5 × 5-ös négyzetekre vágjuk. A töltelékből kis halmokat helyezünk a közepére. A négy sarkát összefogjuk, a széleket összenyomkodjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. A tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal. 175 fokon, 25 percig sütjük, amíg enyhén pirulni kezd.

További édes és sós finomságok receptjeiért keresse a Vidék íze tavaszi különszámát az újságosoknál!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek