Támadnak a virágporok

A kemény tél után a tavasz hírnökeként egyszerre több növény kezdett el virágozni, s ez megviselte a túlérzékenységben szenvedőket. Áprilisban „támadnak” a pázsitfűfélék, mint ahogyan a kőris, a platán és a nyírfa is. A magyarok legalább harmada allergiás, de ez a szám minden évben növekszik néhány százalékkal. A Budai Allergiaközpont felmérésében a megkérdezettek fele allergiásnak mondta magát. Sokan saját maguk próbálták enyhíteni kínzó panaszaikat.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 04. 10. hétfő2017. 04. 10.
Támadnak a virágporok

A páciensek háromtizede orvosi tanács nélkül végeztette el az allergiavizsgálatot, 5 százalék otthoni tesztet vett a patikában, míg 7 százalék a kezelést is szakember nélkül oldotta meg. Mindez nem szerencsés, mert az orvosok egybehangzó véleménye szerint a vérteszt önmagában a diagnosztikára, a kezelés meghatározására nem alkalmas, annak eredményét a klinikai képpel, tünetekkel együtt kell értékelni.

A baj nem jár egyedül: akinek légúti allergiája van, s emellett bizonyos ételek fogyasztásakor is kapar a torka, illetve égő, bizsergő, viszkető érzés lép fel, nála érdemes vizsgálattal kizárni a keresztallergia lehetőségét. Ilyenkor ugyanis a kellemetlen tünetek nem csupán az ismert allergén anyagra, például a pollenre jelentkeznek, hanem más virágporra, illetve ételre is. Ennek oka abban rejlik, hogy a két anyag szerkezete igen hasonló, s azokat a szervezet nem tudja megkülönböztetni egymástól, így mindkettőre védekezéssel reagál. Jellemzően, aki a parlagfűre túlérzékeny, a görög- és sárgadinnyére, paradicsomra, uborkára is így reagál.

A keresztallergia kimutatására a hagyományos allergiatesztek nem mindig alkalmasak, illetve álpozitív eredményeket adhatnak.

Akad azonban olyan korszerű módszer is, amely nagyobb segítséget nyújt – hívta fel a figyelmet dr. Réthy Lajos allergológus. Az új, nanotechnológiás vizsgálati eljárás 244 allergént képes egyszerre megvizsgálni egy kicsinyke mikroszkópos tárgylemeznyi felületen. A segítségével pontosan megmondható, hogy két nyírfaallergiás beteg közül kinél okoz keresztallergiát például a földimogyoró, és kinél az alma vagy más gyümölcs – mint ahogyan azt is, hogy ez mennyire súlyos. Így a fölösleges aggodalmak és diéták elkerülhetők.

Allergia ellen egyelőre nincs csodaszer, a medicinák csupán a tüneteket enyhítik. Egyedüli megoldást az immunterápia jelent, amely megtanítja a szervezetet, hogy elfogadja az adott anyagot – legyen az virág vagy házi por, netán állatszőr –, s ne riadóztassa hiába az immunrendszert. Ezt a kezelést azonban nem támogatja a hazai társadalombiztosítás, bár Európa legtöbb országában hozzáférnek a kínzó panaszokkal élők. A parlagfű-túlérzékenység ellen is hatásos. Az allergén kivonatával végzett immunterápia nem olcsó, de az allergológusok szerint még így is megtérülhet, mivel nem kell marékszám szedni a tüneti szereket.

Ezek is érdekelhetnek