Az én képernyőm: A Zászló

Kevés ország van, amelyik olyan nagy jelentőséget tulajdonít a zászlajának, mint az amerikai. A történelem válságos pillanataiban erőt tudott adni a csüggedőknek.

Család-otthonUjlaki Ágnes2017. 05. 11. csütörtök2017. 05. 11.
Az én képernyőm: A Zászló


Így történt ez 2001. szeptember 11-én is, amikor – addig elképzelhetetlen módon – saját szárazföldjén támadták meg az Egyesült Államokat, szörnyű pusztítást okozva.

Ennek a zászlónak, kitűzésének, elvesztésének és megkerülésének krimiszerűen izgalmas történetét mesélte el dokumentumfilmjében a History csatorna. A tragikus eseményeket megörökítő képek közül a legidőállóbbnak az a fotó bizonyult, amelyik egy kis amerikai zászlót felhúzó három tűzoltót ábrázol.

Az egész világot bejárta a számos fotósdíjjal jutalmazott kép.

Thomas E. Franklin teleobjektívvel készítette szeptember 11-én, este 5 órakor, a World Trade Center romjaitól mintegy 100 méterre.

A tragédia délutánján egy fiatal tűzoltó megpillantotta a kis zászlót a közelben, a World Trade Center melletti kikötőben dokkoló jachton.

Levette és elhelyezte a romok tetején, hat méter magasan, másik két tűzoltó segítségével. A hatás leírhatatlan volt. Sokan mondják, hogy ez az a pillanat, amikor a nemzet megrázta magát és felocsúdott a letargiából. A zászlót később felhúzták a Yankee Stationban és a New York-i Városházán, Rudy Giuliani polgármester és George Pataki kormányzó is ellátta kézjegyével, majd világ körüli útra indult.

Ám 2002-ben, amikor visszaadták eredeti tulajdonosának, akkor jöttek rá, hogy a zászló mérete nem egyezik meg a jacht zászlójának méretével.

Többéves kutatás és keresés indult az eredeti után. Riportok, dokumentumfilmek készültek. A History Channel tovább folytatta a kutatást Elveszett Történelem című filmsorozatában. Két nappal a premier után egy magát csak Bryannek nevező férfi bevásárlószatyorral a kezében jelent meg az egyik tűzoltóállomáson, s azt állította, hogy az abban található zászló az eredeti.

Évekig tartó vizsgálattal a törvényszéki orvosokból és szakértőkből álló csoport DNS-analízis segítségével, illetve a zászlón talált törmelék vizsgálatával bebizonyította, hogy valóban az eredetiről van szó.

Kiderült, hogy Bryan az amerikai tengerészet veteránja.

A zászlót nyugdíjba vonulásakor kapta a tengerészeti igazgatóságtól, akik pedig egy 9/11-es áldozat özvegyének ajándékaként jutottak hozzá. A zászló pedig visszatért eredeti helyére, New Yorkba, a World Trade Center 9/11 emlékmúzeumába, ahol azóta is látható – az amerikai nemzet legyőzhetetlenségének jelképeként.

 

Ezek is érdekelhetnek