Óvatosan a jóddal!

Szapora szívverés, felszökő vérnyomás, nyugtalanság, alvászavar, kidülledő szemek – ezek a tünetek a pajzsmirigy túlműködésére is utalhatnak. Az ilyen állapot gyógyszeresen jól kezelhető, de nagy gonddal kell eljárniuk az e kórban szenvedő nőknek, ha babát terveznek vagy már állapotosak – hívta fel a figyelmet dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 05. 11. csütörtök2017. 05. 11.
Óvatosan a jóddal!


Érdemes orvossal megvitatni, milyen vitaminokat szedjen a nő, és a jódbevitellel is vigyázni kell.

Általában igaz, hogy hazánk mérsékelten jódhiányos területnek számít, az emberek többsége túl kevéshez jut ebből a nyomelemből, emiatt sok a golyvás megbetegedés.

Ezzel szemben a pajzsmirigy túlműködésénél a túlzott jódmennyiséga kismamára és a magzatra is károsan hathat, emelkedik a koraszülés, illetve a vetélés kockázata.

A jódszegény diétában kerülni kell a jódozott sót, de tudni kell, hogy a tengeri halak, a tojássárgája, a szója és a tejcsokoládé is bőven tartalmazza ezt a nyomelemet. Ratkó Tünde szülésznő arra is figyelmeztet: a vetélésekért a hiánybetegségek is okolhatók, ezért a kismamáknak fontos, hogy elég fehérjéhez, vitaminhoz és ásványi anyaghoz jussanak, és a mozgásról se feledkezzenek meg.
 

Ezek is érdekelhetnek