Ránk hozza a szívbajt

Az alkohol öl, butít – és szívbajt is okoz. Müncheni kutatók a legnagyobb német sörfesztivál, az Oktoberfest látogatói körében végzett felmérésük során állapították meg, hogy a véralkoholszint emelkedésével együtt nő a szívritmuszavar kockázata is.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 05. 17. szerda2017. 05. 17.
Ránk hozza a szívbajt

Az alkohol hatását a sörsátrakban, közvetlenül a fogyasztás után vizsgálták, ahol arra kérték a méretes korsókat emelgető fesztiválozókat, hogy anonim módon vegyenek részt az okostelefonos EKG-mérés és alkoholszonda segítségével végzett kutatásban. A sörözők csaknem egyharmadánál állapítottak meg akut szívritmuszavart, egynegyedüknél lépett fel erős szívdobogás, és a problémák az elfogyasztott alkohol mennyiségével arányosan nőttek.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a sok alkohol rövid távon szívritmuszavart okoz, ám e jelenséget mindeddig csak utólag, az orvosnál már józanul tett látogatás alkalmával diagnosztizálták.

A látogatók átlagos véralkoholszintje 0,84 ezrelék volt, egyénenként nullától három ezrelékig terjedt. Három ezrelék fölött az emberek már túlságosan részegek ahhoz, hogy részt vehessenek a vizsgálatban.

Megállapították azt is, hogy a fesztiválozók esetében egy ezrelék véralkoholszint 75 százalékkal növelte a szívritmuszavar kockázatát, és egyeseknél pitvarfibrillációt is észleltek, ami hosszabb távon szélütéshez vagy szívelégtelenséghez vezethet. A klinika kutatói tovább vizsgálják a rendszeres alkoholfogyasztás szívritmusra hosszabb távon gyakorolt hatását, de az eddigi eredmények tükrében továbbra is érvényes az intelem: szeszeket csak mértékkel!
 

Ezek is érdekelhetnek