Meggyszezon a Vidék Ízében is

Család-otthonVidék íze2017. 06. 30. péntek2017. 06. 30.
Meggyszezon a Vidék Ízében is

Fűszeres-meggyes pulyka


Hozzávalók:
- 8 nagy szelet pulykamell - 1 dl szójaszósz - 10 dkg vaj
- 1 csokor tárkony - 20 dkg magozott meggy
- 2-3 dl natúr joghurt - 10-15 dkg füstölt sajt

A pulykamellet húskalapáccsal kissé kiveregetjük, azután a szeleteket szójaszószban pácoljuk néhány órán vagy akár egy egész éjszakán át. A bepácolt szeleteket lecsöpögtetjük, forró vajban mindkét oldalukat elősütjük, átpirítjuk, azután tepsibe tesszük. Megszórjuk az apróra vágott tárkonnyal és a kimagozott meggyel. Natúr joghurttal felöntjük úgy, hogy a húst majdnem ellepje. Fóliát vagy tetőt helyezünk rá, és a 170-180-fokos, előmelegített sütőbe tesszük, míg a hús átpuhul. A sütés végén reszelt vagy szeletelt füstölt sajtot pirítunk a tetejére. Párolt rizzsel vagy párolt kölessel tálalhatjuk.

TIPP
Szabad tűzön, tárcsában is elkészíthető: a bepácolt húst lepirítjuk, megszórjuk tárkonnyal és meggyel, felöntjük a joghurttal, azután puhára pároljuk. A vékonyra szeletelt füstölt sajtot akkor helyezzük a hússzeletekre, amikor megfordítottuk.
A sajt így a hús melegétől olvad meg. Aki nem szereti a füstös ízt, próbálja ki trappista vagy más sajttal.


Macskaszem

Hozzávalók:
A tésztához: - 30 dkg liszt - 4 tojássárgája - 15 dkg vaj vagy margarin - 1,5 dkg élesztő - 1 dl tej - pici só - 2 kávéskanál cukor
A töltelékhez: - 20 dkg darált dió - 20 dkg cukor - 4 tojásfehérje - 1 csomag vaníliás cukor - 1 üveg kimagozott meggy - 1 dl tejföl


Az élesztőt 2 kávéskanál cukorral a langyos tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal összegyúrjuk. A tésztát három részre osztjuk, és 15 × 28 cm nagyságúra nyújtjuk.
A kinyújtott tészta két szélére sorba rakjuk a kimagozott meggyet, azután mindkét oldalt feltekerjük úgy, hogy középen 2-3 cm üresen maradjon.
A darált dióból, a cukorból, a vaníliás cukorból és a felvert tojásfehérjékből készült masszát az üresen maradt részre betöltjük. A két szélén feltekert tésztát cukros tejföllel megkenjük, és 180 fokos sütőben megsütjük – ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki. Ha kihűlt, 1,5 cm széles szeletekre vágjuk.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek