Miért nem kell a választható védelem? Információhiány, tévhitek, bizalmatlanság

A SZÜLŐKNEK csupán töredéke él a lehetőséggel, hogy a kötelezőkön felül választható védőoltásokkal is óvja gyermeke egészségét. Egy friss hazai felmérésből kiderült: információhiány, a vakcinákat övező tévhitek és a bizalmatlanság az oka annak, hogy elutasítják az elérhető védelmet. Az utóbbi hetek-hónapok tragikus esetei azonban megint csak rávilágítanak, hogy az idejében beadott oltás életeket menthet.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 06. 20. kedd2017. 06. 20.

Kép: H1N1 elleni védöoltás a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskola diákjainak, vakcina új influenza elleni szérum injekciós tü, orvosi szoba, egészség, betegség, járvány 2009.11.25. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Miért nem kell a választható védelem? Információhiány, tévhitek, bizalmatlanság
H1N1 elleni védöoltás a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskola diákjainak, vakcina új influenza elleni szérum injekciós tü, orvosi szoba, egészség, betegség, járvány 2009.11.25. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

A védőoltások a 20–21. század legfontosabb egészségügyi vívmányai, segítségükkel súlyos betegségeket előzhetünk meg. Az elutasításuk hátterében fellelhető aggodalmak forrása gyakran az a tévhit, hogy élő vírust tartalmaznak, és a vélt szövődményektől is tartanak a szülők.

– Az oltások az adott vírusnak a legyengített változatát tartalmazzák, amely képes megtanítani az immunrendszert a védekezésre. Teljesen veszélytelenek, szövődmények rendkívül ritkán fordulnak elő. Ha esetleg valaki belázasodik tőlük, netán a beadás után fájdítja a karját vagy a combját, az teljesen normális reakció, nem kell tőle félni. Sokkal kisebb a kockázata egy védőoltás beadásának, mint az elutasításának – mondta a minap egy kerekasztal-beszélgetésen dr. Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.

A gyermekorvos szerint fontos a szülőket folyamatosan tájékoztatni arról, hogy a kötelezőkön túl milyen betegségek ellen mely választható vakcinák érhetők el.

Sokan tévesen ítélik meg egy-egy fertőző betegség kockázatát. A felmérés során megkérdezett szülők fele például még mindig azt hiszi, hogy a bárányhimlő csak azért veszélyes, mert az elvakart hólyagok után hegek maradhatnak a bőrön, holott – ritkán ugyan – akár tüdő-, agyvelő- és agyhártyagyulladást, idegrendszeri szövődményeket is okozhat.

Mégis, ha kitör a járvány, sok szülő szándékosan viszi a fertőzött közösségbe a gyerekét, hogy minél hamarabb túlessen a betegségen. Az esetleges szövődményekre nem gondolnak, mint ahogyan arra sem, hogy a további családtagok fertőzése általában súlyosabb lefolyású – tette hozzá Muzsay doktor. A bárányhimlő elleni védőoltást egyéves kor után, de még a közösségbe kerülés előtt célszerű beadatni. A serdülőket és a fiatal felnőtteket is be lehet oltani, s nagyon fontos, hogy azok a nők, akik még nem estek át a betegségen, a várandósság előtt védve legyenek a vakcinával, mert a bárányhimlő a magzatra is veszélyes szövődményekkel járhat.

Kisgyerekek közösségében gyakran előfordul a rotavírus okozta fertőzés. A banálisnak tűnő betegség könnyen végzetessé válhat, mert erős hasmenéssel jár és kiszáradást okozhat. E kórokozó évente csaknem félmillió áldozatot szed világszerte.

A gyermekorvosok ezért is szorgalmazzák, hogy a rotavírus elleni vakcina kerüljön be a kötelező oltások közé. A védőoltás még csak tűszúrással sem jár, mert szájon át adható be – azonban az iránta való érdeklődésnek vélhetően a majdnem 40 ezer forintos ár szab határt.

A felmérés szerint a megkérdezett szülők többsége hallott már a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltásról, mégis csak kevesen élnek a lehetőséggel, holott tudják, hogy rákos megbetegedések is megelőzhetők vele. A HPV elleni vakcinát nemcsak a lánygyerekeknek, hanem a fiúknak is be kellene adni – figyelmeztet az orvos. Sokan úgy tudják, hogy a vakcina csak a méhnyakrák megelőzésére szolgál, azonban a HPV-fertőzés okozhat végbéldaganatot, szájüregi rákot és egyéb betegségeket is, amelyek a fiúknál is előfordulhatnak.

A HPV elsősorban nemi úton terjedő vírus, a magyar családok többségében azonban nincs meg a kellő bizalom a felvilágosításhoz.

A 19 év alattiak fele egyáltalán nem beszél a szüleivel a szexről, sem az első együttlét előtt, sem máskor, és sajnos legtöbbször az iskolában sem vértezik fel a gyerekeket a felelős szexuális élet megalapozásához szükséges tudással – vetette fel a beszélgetésen dr. Belső Nóra pszichiáter.

A nemiséggel kapcsolatos beszélgetést korán, akár már óvodás korban el kell kezdeni, amikor a kicsik az első kérdéseket felteszik, mert 14 éves korban gyakran már késő. Ha kellemetlen is az a pár óra, gondoljuk végig, mi mindentől óvhatjuk meg a gyermekünket – tanácsolja a pszichiáter.

– Mindig azon a szinten kell válaszolni a gyerekeknek, amilyen szinten ők kérdeznek: nem továbblépve, nem többet elárulva – tette hozzá Demcsák Zsuzsa televíziós műsorvezető, két tizenéves anyukája. A tinédzserek sokat tudnak a szexualitásról, csak éppen lehet, hogy rosszul. Nekünk, szülőknek a feladatunk, hogy rendet tegyünk a fejükben.

– Úgy gondolom, hogy ami ellen lehet, érdemes is védeni a gyermekek szervezetét. Egy-egy oltás megtagadása nemcsak az érintett család számára lehet veszélyes, hanem a környezetükre is, hiszen így olyan vírusok is újra felbukkanhatnak, amelyeket korábban már legyőztünk – összegzett dr. Muzsay Géza.

A védőoltások segítségével életeket menthetünk meg, s ez egyformán vonatkozik a gyermekek és a felnőttek korosztályára.

Ezek is érdekelhetnek