Szezonja van a cseresznyének és zöldborsónak - Itt a buglyoska és a borsós csülök

Ajánlataink a Vidék Ízéből, a Szabad Föld receptmagazinjából

Család-otthonVidék íze2017. 06. 21. szerda2017. 06. 21.
Szezonja van a cseresznyének és zöldborsónak - Itt a buglyoska és a borsós csülök

Cseresznyés buglyoska
Hozzávalók:
A tésztához: - 3 csésze liszt - 3 evőkanál tejföl - 1,5 csésze cukor - 1 csésze zsír - 1 csomag sütőpor - 3 tojássárgája
A töltelékhez: - 2 evőkanál finom süteménymorzsa - 1 kg cseresznye - 3 tojásfehérje - 1 csésze cukor - 10 dkg darált dió - 1 csipet só

A tészta hozzávalóiból jó porhanyós tésztát készítünk. A kétharmadát kinyújtjuk, lisztezett tepsibe terítjük. Megszórjuk a morzsával. Rászórjuk a kimagozott cseresznyét. Habot verünk a fehérjékből, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a végén beleforgatjuk a diót, s ezt a masszát rásimítjuk a cseresznye tetejére. A megmaradt tésztát a tetejére reszeljük, majd 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül háromnegyed óra alatt megsütjük.


Zöldborsós csülök
Hozzávalók: - 1 hátsó sertéscsülök - 5-6 nagy sárgarépa - 1 kg zöldborsó - pici zsír - 10 dkg vaj - só
Megtisztítjuk a csülköt, és sós vízben felrakjuk főni. (Dobhatunk mellé pár babérlevelet, szemes borsot, cikkekre vágott vöröshagymát is.) Fedő alatt, éppen csak gyöngyöző vízben puhára főzzük. A főzővizében hagyjuk langyosra hűlni. Meghámozzuk a répát, felkarikázzuk.
Kizsírozott tepsibe tesszük. Rárakjuk a lecsöpögtetett csülköt.
Öntünk rá egy keveset a hús főzőlevéből, és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a hús meg nem pirul (közben a répa is megpuhul). A vajat serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk a borsót, és megpároljuk.
Összekeverjük a kétféle zöldséget, a tetejére rakjuk a megpirult csülköt. Párolt rizst vagy friss kenyeret adunk mellé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek