'Kit érdekel az ötvenes nők nyomora?' - A gúnyra méltó válasz az érett nők klubja

ELISMERŐ tekinteteket érdemelnek az ötvenes nők a szánakozó pillantások helyett – vallja Büky Anna írónő, aki könyvet írt e korosztálynak. Szerzőtársa Ross Andrea személyi edző, hiszen a sport rengeteget hozzátehet az életminőséghez. – Nem csak lefelé vezet az utunk – állítják közösségük tagjai.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 07. 06. csütörtök2017. 07. 06.

Kép: Büky Anna és Ross Andrea 50-es nők együtt edzés konditerem sport mozgás fitnesz 2017 06 19 Fotó: Kállai Márton

'Kit érdekel az ötvenes nők nyomora?' - A gúnyra méltó válasz az érett nők klubja
Büky Anna és Ross Andrea 50-es nők együtt edzés konditerem sport mozgás fitnesz 2017 06 19 Fotó: Kállai Márton

– Meglepett, hogy csupa sajnálkozó megjegyzést kaptam, amikor egy társaságban bejelentettem, hogy 50 éves lettem. E születésnap vízválasztónak számított, onnantól máshogy néztek rám, ami elgondolkodtatott. Már tudtam, hogy mi lesz a következő könyvem témája – meséli Büky Anna. Az írónő nem tagadja, a saját bőrén is érezte, milyen testi-lelki problémákkal jár a változókor.

A kedvenc edzőtermében odapattant hát Ross Andreához, és együtt írták meg a könyvüket, amely számtalan tanácsot ad ahhoz, hogyan éljünk jobban 50 fölött. Kitérnek az étrendre, javasolnak edzésprogramot, adnak lelki útravalót, s regényként is olvashatjuk a nemrég megjelent kötetet.

Igaz, kiadni nem volt könnyű…

A kiadóknál általában férfiak vannak döntési helyzetben, s akadt köztük, aki gúnyosan visszakérdezett: „Kit érdekel az ötvenes nők nyomora?”

Nem adták fel: közösséget szerveztek a világhálón, és ott szerencsére rengeteg pozitív visszajelzést kaptak, sokan bátorították őket, köztük férfiak is. „Ezek az igazi testben-lélekben érett nők. Imádni valóak a bölcsességükkel, tapasztalatukkal, derűjükkel” – jegyezte meg az egyik deres halántékú úr.

– Az élet írta a regényt, az egyik barátnőmmel ugyanis valóban megtörtént, hogy megünnepelte az 50. születésnapját, majd a férje néhány hónap múlva elhagyta egy 25 éves lány kedvéért – meséli Anna. Úgy gondolja, aki az ötödik X előtt megspórolta az önvizsgálatot, most kénytelen szembenézni magával. Ez persze nem vidám dolog, hiszen a test korosodik, a szépség hervad, a női termékenység időszakának búcsút kell mondani.

A változások hangulatingadozással járhatnak, sőt depressziós időszakok köszönthetnek be. Igazi kihívás ebben pozitív dolgokat találni!

– A társadalom hajlamos leírni az ötveneseket, de ezt nem szabad hagynunk. A reklámok is a szépség és a fiatalság kultuszát sulykolják belénk. A korosodás azonban közös emberi sorsunk, amit meg kell élnünk, s lehetőleg minél szebben, tartalmasabban. Igyekszünk az életszeretetet sugározni, hiszen még aktívak vagyunk és viszonylag egészségesek. A közösségünkben segítünk egymásnak, hogy az árnyoldal mellett meglássuk a dolgok humoros oldalát is – magyarázza az írónő. Sokat tanult az édesanyja példájából, aki túl a nyolcvanon is remekül tartja magát, és rendszeresen tornázik a kortársaival. Anna azt tapasztalta: a nők ösztönösen megérzik, hogy össze kell fogniuk, s ezzel az erejük meghatványozódik. Ha a személyes energiájuk alább is hagy, bátorítást jelent, hogy ott áll mögöttük a támogatók csoportja.

Az idő úgyis múlik, az öregség alternatívája pedig csak a korai halál lehet, ezt pedig szeretnénk jó sokáig elkerülni.

Büky Anna így fogalmaz: – Az ötvenediket és az utána következő születésnapokat fogadhatjuk hálával is azért, hogy idáig eljutottunk. Büszkék lehetünk, hogy teljesítettük az életfeladatainkat: megszültük és felneveltük a gyermekeinket, átverekedtük magunkat a nehézségeken, volt részünk örömökben és kudarcokban. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az élet fenséges érték, amit minden erőnkkel szolgálnunk kell!
 

Ezek is érdekelhetnek