Tévhit a diéta

Az allergiától félve az anyák olykor túl sokáig óvják a kicsinyüket a vegyes táplálkozástól. Újabban azonban kiderült, hogy kisebb eséllyel lesz ételallergiás a gyermek, ha már féléves kora körül kap olyan élelmiszert – például tojást, gabonaféléket, tejtermékeket –, ami kis mennyiségben táplálékallergént tartalmaz.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 07. 27. csütörtök2017. 07. 27.
Tévhit a diéta

Dr. Arató András, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára felhívja a figyelmet: az az ideális, ha féléves koráig kizárólag anyatejjel táplálják a babát. Az édesanya étrendjétől is függ, allergiás lesz-e a kicsi, így a kismamák számára változatos, zöldségekben, gyümölcsökben, állati és növényi fehérjékben gazdag normál táplálkozást ajánl.

Az anya szervezetéből a táplálékantigének az anyatejjel jutnak a babához, és toleranciát hoznak létre. Tévhit tehát, hogy a várandós és szoptatós nőknek – ha csak nincs rá különösebb egészségügyi indok – speciális diétát kellene tartaniuk.

Ha a csecsemő már nem szopik, akár négy hónapos korától többek között kaphat tejalapú tápszert, főzeléket és tojást is, ám mogyoró csak nyomokban és feldolgozva kerülhet az ételébe.

Ezek is érdekelhetnek