Tiltott csobbanás

Hőségben nincs jobb a hűsítő víznél! És nem csak pohárból kortyolgatva, de megmártózni benne, még ha pár másodpercre is. Nem csupán a gyerekek, a felnőttek is elcsábulnak a városi forróságban, ha meglátnak egy szökőkutat. Amióta kitört a kánikula, a megyei tiszti főorvosok és a gyermekorvosok rendre figyelmeztetnek, hogy a szökőkutakban fürdeni tilos! A vizük nem minősül fürdővíznek, működtetésük körülményeit jogszabály nem rendezi. A szökőkút vizének kémiai és mikrobiológiai minőségi ellenőrzése sem az üzemeltetőnek, sem a hatóságnak nem kötelezettsége.

Család-otthonBiczó Henriett2017. 07. 11. kedd2017. 07. 11.

Kép: Nyíregyháza, 2017. június 28. Egy kisfiú hűti magát egy csobogóban Nyíregyházán 2017. június 28-án. MTI Fotó: Balázs Attila, Fotó: Balázs Attila

Tiltott csobbanás
Nyíregyháza, 2017. június 28. Egy kisfiú hűti magát egy csobogóban Nyíregyházán 2017. június 28-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila


A medencék belső felszínén olyan élőbevonat jöhet létre, amit hagyományos tisztítási technológiával nehéz eltávolítani. Aki bemegy a szökőkútba, nem tudhatja, milyen minőségű vízben lubickol. Az ott lévő vegyi anyagoktól függően allergiás bőrgyulladást, bőrpírt, viszketést, szembe kerülve szintén gyulladásos tüneteket válthat ki, de akár hasmenést is okozhat. S ki sejti, milyen bőrbetegséggel, lábgombával és más hasonló problémákkal küszködők tapicskolnak mellettünk.

A 25 foknál magasabb hőmérsékletű vízben akár a Legionella baktérium is elszaporodhat, a testnedvek cseréjével pedig a nemi betegségek is terjedhetnek.

Arról még nem hallottunk, hogy hatósági következménye lett volna, ha valaki megmártózott a szökőkútban, de büntetendő, mert tiltott fürdőzésnek számít. A közterületfelügyelő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy a szabálytalanság el nem ismerése esetén feljelentést tehet a „tettes” ellen. Miután a fürdőzők nem rendeltetésszerűen használják a közterületet, a felügyelő kitessékelheti őket a szökőkútból, és amennyiben ennek nem tesznek eleget, a rendőrség közreműködését is kérheti.

Kassán 33 eurós büntetés jár annak, aki a szökőkútban lubickol. Mi még nem tartunk itt, mégis inkább maradjunk a strandnál vagy a fürdőkádnál!

Ezek is érdekelhetnek