Karácsonyi ízajánló – Mákos örömök

A karácsonyi vacsora fináléja a torta. Higgyék el, nem túlzás a mákos bejglit e krémes-mákos finomsággal tetézni, ami persze csak nyomokban hasonlít az eredeti Esterházy-tortára. A klasszikus diósnak ugyanis liszt nélkül készül a tésztája, és a rétegek között a hagyományos vajas vagy a manapság divatosabb tejszínes krém figyel, a tetejére pedig szépen cifrázott fondant simul. Hogy ki a névadója, pontosan nem tudni. Annyi bizonyos, hogy az osztrák-magyar időkben indult hódító útjára, s a fáma szerint Esterházy Pál Antal herceg, no meg az egész család kedvence volt.

Család-otthonVidék íze2017. 12. 24. vasárnap2017. 12. 24.
Karácsonyi ízajánló – Mákos örömök


Máktorta Esterházy-módra


Hozzávalók: - 8 tojás - 8 evőkanál cukor - 1 csomag vaníliás cukor - 5 dkg liszt - 1 csomag sütőpor - 20 dkg darált mák - 1 kávéskanál fahéj
A krémhez: - 1 csomag vaníliás pudingpor - 3 dl tej - 5 evőkanál cukor - 1 csomag vaníliás cukor - 1 evőkanál zselatin - 3 dl tejszín
A tetejére: - 3-4 evőkanál meggylekvár - 10 dkg fehér csokoládé - 3 evőkanál olaj - 1 evőkanál csokoládéöntet - 12 szem meggybefőtt

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a cukor felét hozzáadva kemény habot verünk. A sárgáját a cukor másik felével és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a kettőt összeöntjük. Óvatosan beleszitáljuk a sütőporos lisztet, majd hozzáadjuk a mákot és a fahéjat.

A tortaformát körberajzoljuk sütőpapíron, és csak a forma alját használjuk. A tésztát a sütőpapírral fedett lemezre vékonyan rákenve, 6 lapot sütünk (6-8 perc laponként).

A krémhez a pudingot felfőzzük a tejben a cukorral és a vaníliás cukorral, s elkeverjük benne a zselatint. Ha kihűlt, hozzáadjuk a habbá vert tejszínt is. A torta tetejére  és az oldalára 6 evőkanál krémet hagyunk, a többivel megtöltjük a lapokat. A felső lapját megkenjük a felmelegített, átpasszírozott meggylekvárral. Hagyjuk kicsit száradni. A fehér csokit vízgőz felett az olajjal felolvasztjuk, majd egyenletesen a torta tetejére kenjük.

A csokiöntetet csiga alakban rácsorgatjuk, fogpiszkáló segítségével „márványozzuk”. A maradék krémből rózsákat nyomunk rá, meggyet ültetünk a közepükbe. Az oldalát darált mákkal beszórhatjuk.
 

Ezek is érdekelhetnek