Megmenthető fogak

Hazánkban népbetegségnek számít a krónikus fogágybetegség, ami azzal járhat, hogy végül kilazulnak, majd kiesnek a fogak.

Család-otthonPalágyi Edit2018. 01. 25. csütörtök2018. 01. 25.
Megmenthető fogak

Tévhit viszont, hogy idősebb korban ez törvényszerűen bekövetkezik. Az íny és a csontok állapotára is kiterjedő rendszeres fogászati szűrés segít megelőzni a bajt – hívja fel a figyelmet dr. Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának adjunktusa. Megmenthetők az instabil fogak is, ha a fogágybetegséggel küzdő páciens még idejében felkeresi az orvost és vállalja a hosszadalmas, több hónapon át tartó kezelést.

A fogágybetegség leggyakoribb, krónikus formája idős korra alakul ki: a megtelepedett baktériumok a szájüregben – az immunválasz hiánya miatt – évek, évtizedek alatt pusztítják el az ínyt és a csontot. Fiatalkorban is kialakulhat, ez a változat agresszívebb, s a megfelelő szájhigiénia mellett is károsíthat.

A kezelés azzal kezdődik, hogy csökkentik a baktériumok számát, megváltoztatják összetételüket, amihez eltávolítják a fogkövet az íny alatti tasakokból, és megtanítják a pácienst a helyes fogápolásra. Az esetek egy részében e kisebb beavatkozások is elegendők ahhoz, hogy megszűnjön a vérzés, a fájdalom, a gyulladás, és megerősödjön a fog. Ám súlyosabb esetben műtétre is szükség lehet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek