Illatos babatalpak

Várandós nőknek és kisgyermekes anyáknak különösen fontos, hogy minél természetesebb szereket használjanak – akár egy kis éjszakai nyugalomra vágynak, akár a fájdalmat csillapítanák, netán a fáradtságtól szabadulnának.

Család-otthonPalágyi Edit2018. 02. 08. csütörtök2018. 02. 08.

Kép: Essential oil of rmint. Moissac, France VOISIN/PHANIE, Fotó: VOISIN

Aromatherapy
Essential oil of rmint. Moissac, France VOISIN/PHANIE
Fotó: VOISIN

Az aromaterápia ilyenkor is jó szolgálatot tehet, de ehhez terápiás minőségű gyógynövény-esszenciákat érdemes bevetni – tudtuk meg az egri Aranytükör Klub illatos előadásán. Itt akár a néhány hónapos kicsikkel is részt vehetnek a kismamák. A témák azt szolgálják, hogy az anyák feltöltődjenek, egyensúlyba kerüljenek.

– A kisfiunk éjszaka sokszor felébredt, s akkor jöttünk rá, hogy az illatos olajok, így például a levendulaolaj párologtatása hozzásegíthet a nyugodt alváshoz. Az aromaolajokat persze sosem az indokolt gyógyszeres kezelés helyett, hanem csak kiegészítésként, illetve kisebb, múló problémákra használjuk – magyarázta Mányi Erika, aki egészségügyi végzettsége mellett mélyedt el az aromaterápiában.

A megfázásos időszakban jó szolgálatot tehetnek az olajkeverékek, melyek többek közt eukaliptuszt, teafaolajat is tartalmaznak. A kisgyermekek talpára masszírozva vagy párologtatókészülékkel hidegen 30–60 percig a szoba levegőjébe porlasztva használhatjuk az illóolajokat.

A várandós anyák parfümként is alkalmazzák, de a vajúdás idején is szívesen beleszagolnak. 

Nézzük, mi segíthet a kicsiknek vagy a várandós anyáknak:
Citromolaj:
fertőtlenítő, méregtelenítő hatású, a vese- és epeproblémákat is enyhítheti. Reggelente esetleg rozmaringolajjal együtt vízbe csepegtetve remek ébresztő ital kávé helyett.
Borsmenta: csillapíthatja a fejfájást, beszippantva tisztítja az orrot és a légutakat. Ha bőrre kenik egy-egy cseppjét és belélegzik, a várandós anyáknál segíthet elmulasztani a hányingert. Asztmásoknak nem ajánlott, s mivel serkentő hatású, éjszaka ne használjuk.
Levendula: antibakteriális, szíverősítő, fájdalmat csillapító, görcsoldó, antidepresszáns, bőrnyugtató hatású. Bőrre kenve a szúnyog- vagy darázscsípést hamarabb elmulasztja, jó szúnyogűzésre is megelőzésképpen.
Tömjén: fejfájásra, sebgyógyításra az anyák is bevethetik, beválhat autoimmun betegségek esetén, nehéz pillanatokban oldja a levertséget.
Ylang-ylang: nyugtató, vérnyomáscsökkentő, sok parfüm alapanyaga. Ellazít, jobb kedvre derít, ezért „vihogó olajnak” is nevezik.

Ezek is érdekelhetnek