Iskola tehát kell!

Civil összefogással komoly eredmény érhető el, bizonyították a napokban a gödiek. Úgy tűnik, természetet féltő polgáraik sikeresen léptek fel egy kéthektáros terület védelmében. Kiderült, hogy mégis lehet elég hely iskolaépítésre olyan területen, ahol az kevéssé terheli a környezetét.

Család-otthonHP2018. 05. 28. hétfő2018. 05. 28.
Iskola tehát kell!

A nézeteltérés a civilek és az önkormányzat között nem azon bukott ki, hogy szükség van-e az iskolára vagy sem: Gödön, mint általában a főváros körüli agglomerációs településeken, rohamosan növekszik a beköltözők száma, így egyre több az iskoláskorú gyermek is, a meglévő oktatási intézmények pedig egyre zsúfoltabbak.

Iskola tehát kell, a kérdés az, hogy hová építsék. Az önkormányzat tavaly vásárolt egy kéthektáros ingatlant, közvetlenül egy természetvédelmi terület határán. Akkor még éppen az volt a szándék, hogy azt ne lehessen beépíteni, ám amikor idén év elején az állam iskola építését vállalta, a település vezetője elcsábult, és már nem volt kifogása az Erzsébet-liget beépítése ellen.

Nem úgy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának, amely szerint az „ingatlanon iskola létesítése táj- és természetvédelmi szempontból nem támogatható”, mivel „az iskolahasználat során az intenzív emberi jelenlét, a taposás, a megvilágítás mind olyan folyamatokat indíthatnak el, amely a közvetlen közelben lévő természeti értékekre káros hatású”. Ugyanez volt az álláspontja az e hónap első felében tartott lakossági fórumon megjelenteknek is. Markó József polgármester a rendezvényen a sajtó tudósítása szerint viszont meglehetősen lekezelően viselkedett a polgárokkal. Ezért is volt kellemes meglepetés, amikor a napokban érdeklődésünkre elmondta, hogy mégis lehetséges más megoldás. Már a fórumon javasolták a polgárok, hogy az önkormányzat tárgyaljon a CIB Bankkal egy 50 hektáros terület megvásárlásáról. Nos, a tárgyalások a pénzintézettel jól haladnak, és elképzelhető, hogy az iskola megépítésére mégsem az Erzsébet-ligetet ajánlaná fel a város.

Ezek is érdekelhetnek