Kutyaposta

Család-otthonSzücs Gábor2018. 05. 20. vasárnap2018. 05. 20.
Kutyaposta

Az Index hírportál egy meglehetősen kétségbeejtő szituációra hívta fel a figyelmet a világon egyre jobban terjedő folyamat, a marihuána legalizálása kapcsán. A történet helyszíne az amerikai Illinois állam, közelebbről Cook megye. Illinois az USA ötödik legnépesebb állama, ezen belül Cook megyét, benne Chicagóval, több mint ötmillióan lakják. Nos, idén márciusban ennek az ötmillió embernek küldtek kérdőívet arról, hogy „mi a  véleményük, ha Illinois állam legalizálni fogja a marihuána és a marihuánatermékek termesztését, gyártását,  forgalmazását és értékesítését a 21 évnél idősebb korosztály számára az adózási és a helyi törvények szerint?”.

Az igennel válaszolók indokai között olyasmik szerepeltek, hogy nevetségesen sok ember ül börtönben ilyesmiért, hogy fölösleges hatalmas rendőri erőket lekötni a marihuána üldözésére stb. A nemmel voksolók pedig úgy érveltek, hogy az ilyesmit csak akkor lehetne támogatni, ha a szert orvos írja fel, és nem szabadidős használatra szánják. Nos, végül a megkérdezettek 98 százaléka szavazott, mégpedig kétharmados eredménnyel a marihuána legalizálása mellett tette le a voksát.

Mindez mennyiben érinti a Kutyapostát? – kérdezhetnék. A választ Illinois állam rendőrei adták meg, akik azzal fenyegetőznek, hogy kénytelen lesznek elaltatni a drogkereső kutyákat, ha legalizálják a marihuánát. Hogy miért? – ezt is megmagyarázták.

Ugyebár a drogkereső kutyákat arra képezik kiskoruk óta, hogy kiszagolják az illegális szereket, mint a heroin, kokain vagy éppen a marihuána. Nemcsak az a baj, hogy nem lesz munkájuk a kutyáknak, hanem sokkal inkább az, hogy mi lesz így velük? Az átképzésük „borzalmas ötlet”, mert egész életükben öt különböző szag  elismerésére tanították őket, s ezt utólag egész egyszerűen nem lehet elfeledtetni az állatokkal. Vagyis marad az elaltatás, ami csak Illinoisban 275 drogkeresésre használt és tanított négylábú kivégzését jelentené. De miután egy sor más állam – Colorado (ahol egyébként néhány év alatt már 700 millió dollár adót fizettek be a marihuánafogyasztók), Washington, Alaszka, Nevada, Oregon, Massachusetts, Maine, Vermont, Kalifornia – is szabaddá tette vagy teszi a marihuána fogyasztását, a drogkereső kutyák sorsa tragikusra fordulhat Amerikában. (És persze más országokban is, ahol ugyanez történik…)

Szerencsére egyes államokban mégis megpróbálkoznak a kutyák átnevelésével, másutt nyugdíjazták őket, ám attól kezdve csakis a gazdájuknak számító rendőrtiszteknél élhetnek, hiszen a speciális kiképzésük miatt másként viselkednek, mint a fajtársaik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek