Virtuális választék, kultúrafogyasztóknak

Alig pár napja zártak be a színházak, múzeumok, könyvtárak és a többi kulturális intézmény, de közülük jó néhányan rögvest megszervezték, hogy a vírusjárvány idején, az otthonunkban ne maradjunk élmény nélkül. Az internetes kínálatból ajánlunk figyelmükbe néhányat.

Család-otthonSzijjártó Gabriella2020. 03. 25. szerda2020. 03. 25.

Fotó: EDER VERA

Virtuális választék, kultúrafogyasztóknak Fotó: EDER VERA

A betűbarátok számára örvendetes hír, hogy az Arcanum Adatbázis Kiadó március 16-tól kezdődően egy hónapra nyilvánossá tette Magyarország legnagyobb, jelenleg mintegy 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat. Az előfizetéssel nem rendelkező felhasználók a tartalomletöltés kivételével a szolgáltatás minden funkcióját igénybe vehetik.

Száz író, költő teljes életművét érhetjük el a Digitális Irodalmi Akadémián (www.pim.hu/dia), a regénytár, a drámatár és a gyerekeknek készült válogatás között csemegézhetünk.

Megtalálható többek között Ágh István, Kányádi Sándor, Nádas Péter, Nemes Nagy Ágnes, Rakovszky Zsuzsa, Spiró György, Tamási Áron és Zelk Zoltán összes műve is.

Számos hazai múzeum határozatlan időre bezárt, ám a gyűjtemények ez idő alatt szeretnék megosztani a közönséggel digitális tartalmaikat. Például virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás az intézmény honlapján, továbbá elérhető a Remekművek az oktatásban című oldal is.

A Szépművészeti Múzeum oldalán is számos tematikus túra mutatja be a múzeum gyűjteményét.

A zenerajongók sem maradnak muzsika nélkül! A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai hétfő óta – a tervek szerint mindennap, amíg lehetséges – Karanténesteket tartanak, amelyek megtekinthetők a www.bfz.hu honlapon és a zenekar Facebook-oldalán, esténként 19.45-kor.

A Miskolci Nemzeti Színház március 17-én, 19 órától elérhetővé tette A velencei kalmár premierjéről készült felvételt a Facebook-csatornáján. Fotó: Éder Vera

Nagyzenekari hangverseny helyett kamarakoncerteket tartanak a próbatermükben.

Március 24-én, kedden 19.30-tól a Szent Efrém Férfikar megtartja fővárosi koncertjét Bartók Béla születésnapjának előestéjén. Az előadást az együttes közösségi oldalán lehet követni.

A vírus okozta vesztegzár arra késztette a Magyar Állami Operaházat is, hogy nyilvános előadásait törölje április 3-ig. Ám az elmaradó vagy későbbre halasztott előadások pótlására 11 részes videoso­ro­zat indult a produkciókból, a próbahangulatból (az énekesek jelmezben, zongorakísérettel adják elő egy-egy mű legfontosabb áriáit, jeleneteit), amely az Operaház és a Papageno Facebook-oldalán látható, az adott napokon 19 órától.

Apropó, opera! A New York-i Metropolitan Opera is bezárt, de hétfő óta minden este 19.30-tól (ottani idő szerint!) ingyen nézhetünk egy-egy operát, ami aztán 20 órán keresztül elérhető a honlapjukon: www.metopera.org.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a budapesti Művészetek Palotája is megnyitotta médiatárát, ahol regisztráció nélkül is elérhető több mint száz koncert, előadás és irodalmi est HD-minőségű felvétele (www.mupa.hu/media/video).

A Nemzeti Filmintézet YouTube-csatornáján régi filmhíradók segítségével utazhatunk vissza egy évszázaddal ezelőttre. A színházak sem hagyják magukra rajongóikat. Például a fővárosi Vígszínház naponta 19 órakor jelentkezik be VígLive műsorával a Facebook-oldalán.

NEHÉZ HELYZETBEN

Számos felhívás olvasható a közösségi média felüle­tein, amelyeknek az a lényege: akinek nem hiányzik azoknak a jegyeknek az ára, amelyek az elmaradó előadásokra, koncertekre szólnak, ne kérje vissza az összeget, hanem hagyja a színházaknál, művészeknél – sokat segíthet ez a beláthatatlan időre munka nélkül maradó fellépőknek. A BFZ is arra kéri a hallgatókat, ha tehetik, támogassák a zenekar tagjait, akiknek a sorozatos koncertlemondások komoly bevételkiesést jelentenek.

 

Ezek is érdekelhetnek