Kép: Gyümölcsöstál alma citrom szölő narancs
2004.09.28.
Fotó: Bohanek Miklós
Gyümölcsöstál alma citrom szölő narancs
2004.09.28.
Fotó: Bohanek Miklós
Tágabb értelemben minden egészséges étel, de elsősorban a zöldség és gyümölcs erősíti az immunrendszerünket. Főként akkor, ha ezek rendszeres fogyasztása mértékletes táplálkozással, mozgásos (kertészkedős, természetjárós) elfoglaltsággal, szélsőségektől és káros szenvedélyektől mentes, tevékeny életmóddal társul.
(Például a nemdohányzók nyugodtabban alhatnak a koronavírussal fenyegető világban, mert nem gyengítették meg a tüdejüket, amit ez a ragály gyakrabban támad meg.)
Az immunerősítő zöldségek, gyümölcsök gazdag kínálatából azokat ajánljuk, amelyek mindannyiunk számára elérhetők a tavaszi időszakban, amikor közismerten különösen fontos a fogyasztásuk.
A spenót azért kívánkozik az élre, mert rostban és antioxidáns anyagokban bővelkedik (ez utóbbiak a sejtöregedést gátolják), sok benne a fehérje, az ásványi anyag (különösen a vas, a kálium és a kalcium), de kevés a kalória. Emellett A-, B- és C-vitaminban is gazdag.
Ehetjük akár nyersen vagy kissé megfőzve, hogy a beltartalmi értéke minél inkább megmaradjon.
A vörös cékla ásványianyag-tartalma kiemelkedő (főleg kálium, foszfor és kalcium van benne), B1- és B2-vitamin-tartalma jelentős. Vörös festékanyaga révén antioxidáns hatású, a frissen facsart céklalé sárgarépalével elegyítve kitűnő májtisztító.
Lehetőleg nyersen együk, vékony csíkokra vágva és fűszerekkel ízesítve. (Az erős hőkezeléssel készült befőttek, konzervek sokat veszítenek értékes beltartalmukból.)
Céklasaláta nyersen
Hozzávalók: három átlagos méretű cékla, két savanykás alma, egy fej hagyma (lehet lila), két evőkanál citromlé, egy evőkanál méz, három evőkanál olívaolaj, só, bors, őrölt kömény.A meghámozott céklát gyufaszál méretű csíkokra vágjuk, a hámozott almát, hagymát vékony szeletekre aprítjuk, tálban összekeverjük. Az olajból, a mézből és a citromléből öntetet készítünk, amit sóval, borssal, köménnyel ízesítünk. Az így készült elegyet egy órán át a hűtőben „érleljük”.
A leve és a belőle készített saláta is kiváló vitaminforrás.
A savanyú káposzta gazdag C-vitamin-tartalma miatt érdemel figyelmet, de bővelkedik rostban, B6- és K-vitaminban is. A legteljesebb tápértékű a hagyományos módon (tejsavas erjesztéssel) előállított savanyú káposzta (így készítik például a vecsésiek), érdemes az ilyet beszerezni.
A gazdag gyümölcskínálatból az almát azért kell kiemelni, mert általánosan kapható és igen gazdag beltartalmú. Tanácsos héjastól fogyasztani, mivel sok értékes anyaga közvetlenül a héj alatt található.