Kinek mondjam el? – Titkos szerelem

Szerelem idősebb korban – van rá példa, hiszen nem tudhatjuk, mit hoz az élet. Mégsem mindig olyan egyszerű felvállalni...

Család-otthonUjlaki Ágnes2020. 07. 09. csütörtök2020. 07. 09.
Kinek mondjam el? – Titkos szerelem

Kedves Ágnes!

A véleményét szeretném kérni egy olyan ügyben, ami erősen megosztja a családomat, de bevallom, magam is bizonytalan vagyok. Belevágok mindjárt a közepébe: szerelmes lettem! A kisebbik „baj”, hogy 72 évesen… A nagyobbik baj, hogy az unokatestvérembe!

Tudom, egészen hihetetlen a történet, mégis igaz. Feri négy évvel idősebb nálam. Ők 130 kilométerre laktak tőlünk, ezért inkább csak családi ünnepeken, karácsonykor, névnapon találkoztunk, amikor a nagyfiú persze ügyet sem vetett rám. Aztán ő húszévesen disszidált. Németországba került, tanult, dolgozott, harmincéves korára már megállapodott jómódban élt, családot alapított, két lánya született, s azóta persze már több unokája is.

Én mindig itthon éltem, tanultam, dolgoztam, férjhez mentem egy nagyon rendes emberhez, két fiunk született, és ma négy unokám van. Ferivel a rendszerváltás után valamivel szorosabb lett a kapcsolatunk: amikor a nagyon helyes német feleségével hazalátogattak, mindig meghívtuk őket, mi is kétszer voltunk náluk Németországban, a férjem és ő jó barátságba kerültek.

A férjem három éve meghalt, megsirattam, elgyászoltam. Feri akkor nagyon kedves levelet írt nekem és levelezni kezdtünk. Két éve az ő felesége is meghalt. Akkor mindent felszámolt és hazaköltözött Magyarországra. Vacsorázni hívott, majd színházba. Én ezt viszonozva, időnként meghívtam ebédre.

És egyik délután megtörtént köztünk az, amire sem a korunk, sem a helyzetünk miatt egyikünk sem számított. Mi tagadás, beleszerettünk egymásba… Egy darabig sikerült eltitkolni a dolgot, de a fiaim számára egyre „gyanúsabbak” lettünk, úgyhogy kénytelen voltam megmondani az igazat. Hát, ledöbbentek. Az egyik kiborult és vérfertőzést emlegetett, a másik viszont mosolyogva biztatott: fő, hogy boldog légy, Anya.

Feri el akar venni, én meg hallani sem akarok erről, legalábbis egyelőre. Az ő lányait nem nagyon érdekli az ügy a távolban. Viszont a környezetemben valahogy kiderült, hogy unokatestvérek vagyunk, és vannak, akik ezért ferde szemmel néznek ránk…

Üdvözlettel: Mária

Kedves Mária!

Természetesen nincs szó vérfertőzésről. Az unokatestvérek közti házasságot a magyar törvények sem tiltják. Azért van némi kockázata, mert a családban előforduló örökletes betegségek halmozódhatnak az utódokban, de mivel önök már nem akarnak kisbabát, így semmi jelentősége nincs.

Azt mondom, nyugodtan vágjanak bele. (Az anyagiakat természetesen tisztázni kell.) A fia majd megbékül, a „közvélemény” meg talál magának másik témát, minden csoda három napig tart. Sok boldogságot!

Üdvözlettel: Ujlaki Ágnes

Ezek is érdekelhetnek